U pohode majki

A ti Sandžaku, pamti ko je na strani pravde i istine bio, u suprotnom u haku si majci šehida a i majci sedam jetima, a svaka je suza teška a jetimska najteža.
U pohode majki_612189d1259e6.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Put prema Sjenici odvajkada je za mene bio napor, krivudav i težak kao i historijski slijed ovog kraja. Ali ne i danas, danas ovaj put za mene ima značaj hidžre. Sagledavanje, preispitivanje, i na koncu spoznaja, čista savjest. Ima nešto posebno u toj vrletnoj Sjenici, nedokučivo, podsjeća na gorostasnu ženu, Sandžaklijku, majku.

Šta reći o majki Sandžaklijki? Onoj sa čijih usana samo riječ topline čusmo, savjet i uputu, onoj koja se najmanje odmara, prva ustane a zadnja liježe, onoj koja od bešike do kabura nikada nije besposlena, onoj koja na usnama ima stalno Šehadet, onoj kojoj je pogled uvijek tamo negdje prema tuđini gdje rasuti su njeni najmiliji, onoj koja nas je bez straha odgajala jer je znala da je nafaka kod jednog Stvoritelja, onoj koja mijesi najljepše gurabije jer su začinjene zikrom, onoj koja ni mrava ne bi zgazila, onoj koja razatire najljepše ćilime za musafire, onoj koja osmijeh kao hediju za svakog ima! Majko, Džennet je pod tvojim nogama!

I dok se polahko približavamo Sjenici, Allah dž. š. spusti nekoliko kapi kiše. U kiši je bereket, katarza…Dočekala nas je MAJKA. Tuga se uvukla u sve pore, riječi izgubile smisao, u pogledu suština, a na njenom licu nur.

,,Samo da znate kako je sabur lijep”, hrabrila nas je MAJKA, zahvalna Allahu dž. š. na odredbi, obavijena Njegovom milošću, svjesna Stvoriteljeve mudrosti. Drhtaj ruke je odaje. Treperi srce ranjeno, bije u grudima.

,,Šta osjećaš, majko Hajrijo?”, zapitah plašeći se odgovora.

,,Ponos”, odgovori sandžaklijski jetko i rukom pređe preko ojci na šamiji.

Hvala ti MAJKO, za svaku suzu što u uglu oka ostade, hvala ti za svaki jecaj što u grudima zadrža i u dovu Stvoritelju preobrazi, hvali ti što dostojno isprati svakog dosta, ohrabri i osokoli nas koje smo došli tvoju bol da podijelimo. Majko Hajrijo, hvala ti što Sandžaku šehida dariva!

A ti Sandžaku, pamti ko je na strani pravde i istine bio, u suprotnom u haku si majci šehida a i majci sedam jetima, a svaka je suza teška a jetimska najteža.

Molim Allaha dž. š. da spusti kišu i spere zlo, mržnju, zavist, pohlepu.

Gospodaru, spusti milost i bereket na svaku stopu ovih krajeva i čuvaj nam majke! Amin.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.