Svojstva vjernika nad kojima šejtan nema moć i utjecaj

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Šejtan se zakleo Allahu da će sve ljude odvesti u zabludu osim Allahovih iskrenih robova, jer su šejtanu putevi do iskrenih vjernika zatvoreni.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Iskreni vjernici se odlikuju svojstvima koja je Allah, dželle šanuhu, spomenuo u Kur'anu i Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u svome sunnetu, i šejtan nad njima nema vlast i utjecaj, a to su:

– Ustrajnost u tajnim dobrim djelima i skrivanje dobrih djela između njih i Allaha.

– Neprestano čišćenje duše i nastojanje da njihov život i djelovanje budu u skladu s istinom i da je slijede.

– Iskrena ljubav prema Allahu, dželle šanuhu, i potpuna predanost i pokornost Allahu i Njegovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem.

– Njihova srca su čista i lišena svake zlobe.

– Karakteriše ih bogobojaznost (et-takva) i nastojanje da čine samo ono sa čime je Allah zadovoljan, a da izbjegnu sve ono što izaziva Allahovu srdžbu i kaznu.

– Njih ne mogu zavesti i obmanuti razni zabluđivači i smutljivci, jer su oni iskreni i pokorni Allahovi robovi, tako da njihova čista priroda (fitra) odbija da se odazove na pozive smutljivaca i da na bilo koji način učestvuje u smutnji među muslimanima i njenom širenju.

– Šejtan nema puta do njih, niti ima moći i utjecaja na njih. Šejtan se zakleo Allahu da će sve ljude odvesti u zabludu osim Allahovih iskrenih robova, jer su šejtanu putevi do iskrenih vjernika zatvoreni, zato što je njihova veza sa Allahom jaka, pa ih je Allah zaštitio šejtanskog zavođenja i odvođenja na stranputicu.

– Oni su poštovani u najodabranijem (nebeskom) društvu, tamo gdje će im časni meleki počast i poštovanje ukazivati, ulazeći im na sva (džennetska) vrata i čestitajući im na postizanju najbolje i vječne nagrade.

– Oni bježe od dunjalučke slave i onih koji ih hvale.

– Oni bezuvjetno prihvataju istinu i bez odgađanja se vraćaju istini kad god ih neko na nju podsjeti i upozori.

Čitajte više