Svojstva vjernika nad kojima šejtan nema moć i utjecaj

Šejtan se zakleo Allahu da će sve ljude odvesti u zabludu osim Allahovih iskrenih robova, jer su šejtanu putevi do iskrenih vjernika zatvoreni.
islam-prayer-696x509
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Iskreni vjernici se odlikuju svojstvima koja je Allah, dželle šanuhu, spomenuo u Kur’anu i Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u svome sunnetu, i šejtan nad njima nema vlast i utjecaj, a to su:

– Ustrajnost u tajnim dobrim djelima i skrivanje dobrih djela između njih i Allaha.

– Neprestano čišćenje duše i nastojanje da njihov život i djelovanje budu u skladu s istinom i da je slijede.

– Iskrena ljubav prema Allahu, dželle šanuhu, i potpuna predanost i pokornost Allahu i Njegovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem.

– Njihova srca su čista i lišena svake zlobe.

– Karakteriše ih bogobojaznost (et-takva) i nastojanje da čine samo ono sa čime je Allah zadovoljan, a da izbjegnu sve ono što izaziva Allahovu srdžbu i kaznu.

– Njih ne mogu zavesti i obmanuti razni zabluđivači i smutljivci, jer su oni iskreni i pokorni Allahovi robovi, tako da njihova čista priroda (fitra) odbija da se odazove na pozive smutljivaca i da na bilo koji način učestvuje u smutnji među muslimanima i njenom širenju.

– Šejtan nema puta do njih, niti ima moći i utjecaja na njih. Šejtan se zakleo Allahu da će sve ljude odvesti u zabludu osim Allahovih iskrenih robova, jer su šejtanu putevi do iskrenih vjernika zatvoreni, zato što je njihova veza sa Allahom jaka, pa ih je Allah zaštitio šejtanskog zavođenja i odvođenja na stranputicu.

– Oni su poštovani u najodabranijem (nebeskom) društvu, tamo gdje će im časni meleki počast i poštovanje ukazivati, ulazeći im na sva (džennetska) vrata i čestitajući im na postizanju najbolje i vječne nagrade.

– Oni bježe od dunjalučke slave i onih koji ih hvale.

– Oni bezuvjetno prihvataju istinu i bez odgađanja se vraćaju istini kad god ih neko na nju podsjeti i upozori.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.