Humanoidni Tesla botovi

Eksperti ipak sumnjaju da će Tesla projekat dovesti do kraja, a robot je već postao predmet ismevanja na društvenim mrežama.
Tesla-bot
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Elon Musk je na godišnjem Tesla AI Day događaju najavio različite novotarije, između ostalih i prototip humanoidnog robota sa kojim će se javnost upoznati tokom 2022. godine.

Sve je više onih koji se okreću humanoidnim robotima, a iz prostog razloga – kako im samo ime kaže, ove mašine liče na ljudska bića. Takvi roboti su bolji asistenti, tvrde stručnjaci, ne samo zbog funkcionalnosti, već i zbog poverenja koje dolazi iz sličnosti s čovekom. Kompanija Tesla će za ovaj projekat iskoristiti iskustvo koje se sticalo tokom proizvodnje AI čipova za samoupravljive automobile.

Pojedini podsećaju da je Elon Musk dugo upozoravao na opasnosti od AI tehnologije, pa je ovaj korak donekle neobičan. Naime, skoro deset godina je isticao da u vezi sa veštačkom inteligencijom najviše greše oni sa visokim koeficijentom inteligencije, budući da upravo oni ne mogu da zamisle da bilo ko, pa ni kompjuter, može da bude pametniji od njih. Odnos prema ovoj tehnologiji se izgleda promenio, a dokaz za to je i najavljeni Tesla Bot.

Musk je na događaju objasnio da će Tesla robot biti prijateljski nastrojen, te da će biti sporiji i slabiji od čoveka. Čini se da se Musk i dalje boji robota, pa bi ove slabosti valjda trebalo da posluže kao uverenje da mašine neće osvojiti svet. Bot je, kako tvrdi Musk, visok tek nešto preko 1,5 metara i težak oko 56 kilograma, pa i dimenzije ukazuju na to da veličinom neće ugrožavati svoje ljudske gospodare.

Kada je namena u pitanju, Musk nije bio precizan, budući da je tek ovlaš dotakao temu i nagovestio da bi botovi mogli da obavljaju opasne i dosadne poslove. Eksperti ipak sumnjaju da će Tesla projekat dovesti do kraja, a robot je već postao predmet ismevanja na društvenim mrežama. Kompanije kao što je Boston Dynamics su ozbiljna konkurencija, pa nije najjasnije zašto Tesla uopšte ulazi na ovo polje. Na kraju, ovo neće biti prvi put da je Musk preterao s obećanjima, pa ostaje da se vidi hoće li Tesla Bot ikada stići do opasnih radnih mesta.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.