Predstavljen turski džumbuš, a novopazarski bendžo

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Rad na projektu koji je podrazumevao izučavanje relevantne literature, snimanje nosilaca tog elementa kulturnog nasleđa, sistematizovanje svih elemenata, štampanje brošure i izradu filma, trajao je četiri meseca.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Bošnjačka zajednica kulture ”Preporod” promovisala je projekat ”Džumbuš”- instrument muzičke tradicije u Novom Pazaru” koji je vodila pijanistkinja i univerzitetksa profesorka Naka Nikšić. Tim projektom nastavljen je istraživački put započet realizacijom sličnih koji su mu prethodili. Prikazan je film o instrumentu džumbuš, u ovim krajevima poznatijem kao bendžo, a nakon projekcije publika je uživala u zvucima tog instrumenta i nekoliko tradicionalnih pesama.

Projekat je podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije, a sastojao se od istraživanja o upotrebi i istorijatu džumbuša u Novom Pazaru kao i muzičarima koji na njemu sviraju.

”Ovo je jedan u nizu projekata na dokumentovanju nematerijalnog kulturnog nasleđa na ovom prostoru. Džumbuš koji u ovim krajevima nazivaju bendžo je zapravo turski instrument čija tradicija sviranja u Novom Pazaru započinje sa porodicom Čerkes, polovinom prošlog veka. Ideja da se uradi istraživanje i dokumentuje o ovom instrumentu postoji dugo i sada se pružila prilika da kroz ovaj projekat to i uradim” kazala je za RTV Novi Pazar Naka Nikšić.

Rad na projektu koji je podrazumevao izučavanje relevantne literature, snimanje nosilaca tog elementa kulturnog nasleđa, sistematizovanje svih elemenata, štampanje brošure i izradu filma, trajao je četiri meseca. Promovisanje publici predstavlja završnicu projekta.

Podsetimo, ovom projektu prethodili su slični, ”Def- instrument ženske muzičke tradicije Bošnjaka” i ”Pirinče- instrument koji nestaje.

Čitajte više