Predstavljen turski džumbuš, a novopazarski bendžo

Rad na projektu koji je podrazumevao izučavanje relevantne literature, snimanje nosilaca tog elementa kulturnog nasleđa, sistematizovanje svih elemenata, štampanje brošure i izradu filma, trajao je četiri meseca.
Predstavljen turski džumbuš, a novopazarski bendžo_612074073a82e.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Bošnjačka zajednica kulture ”Preporod” promovisala je projekat ”Džumbuš”- instrument muzičke tradicije u Novom Pazaru” koji je vodila pijanistkinja i univerzitetksa profesorka Naka Nikšić. Tim projektom nastavljen je istraživački put započet realizacijom sličnih koji su mu prethodili. Prikazan je film o instrumentu džumbuš, u ovim krajevima poznatijem kao bendžo, a nakon projekcije publika je uživala u zvucima tog instrumenta i nekoliko tradicionalnih pesama.

Projekat je podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije, a sastojao se od istraživanja o upotrebi i istorijatu džumbuša u Novom Pazaru kao i muzičarima koji na njemu sviraju.

”Ovo je jedan u nizu projekata na dokumentovanju nematerijalnog kulturnog nasleđa na ovom prostoru. Džumbuš koji u ovim krajevima nazivaju bendžo je zapravo turski instrument čija tradicija sviranja u Novom Pazaru započinje sa porodicom Čerkes, polovinom prošlog veka. Ideja da se uradi istraživanje i dokumentuje o ovom instrumentu postoji dugo i sada se pružila prilika da kroz ovaj projekat to i uradim” kazala je za RTV Novi Pazar Naka Nikšić.

Rad na projektu koji je podrazumevao izučavanje relevantne literature, snimanje nosilaca tog elementa kulturnog nasleđa, sistematizovanje svih elemenata, štampanje brošure i izradu filma, trajao je četiri meseca. Promovisanje publici predstavlja završnicu projekta.

Podsetimo, ovom projektu prethodili su slični, ”Def- instrument ženske muzičke tradicije Bošnjaka” i ”Pirinče- instrument koji nestaje.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.