“Konačna sloboda” najbolji film 27. Sarajevo Film Festivala

Osim Srca Sarajeva za najbolje filmove u takmičarskim programima, dodijeljeno je i Srce Sarajeva za najboljeg reditelja/rediteljicu, Srce Sarajeva za najboljeg glumca i glumicu te CineLink nagrade.
KONAČNA SLOBODA najbolji film 27. Sarajevo Film Festivala_612072fcd1364.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Nagradu Srce Sarajeva u kategoriji za najbolji igrani film na 27. Sarajevo Film Festivalu (SFF) dobilo je ostvarenje Konačna sloboda Sebastiana Meisea, piše agencija Anadolija. Meise je u četvrtak navečer u Narodnom pozorištu u Sarajevu, tokom ceremonije dodjele nagrada, zahvalio svima na priznanju, dodajući kako je ovo velika čast.

U selekciji Takmičarski program – dokumentarni film publika je mogla pogledati 16 filmova, od toga osam svjetskih premijera, jednu evropsku, šest regionalnih i jednu bh. premijeru. Nagradu u ovoj kategoriji dobio je film Pejzaži otpora Marte Popivode. Specijalno priznanje žirija dodijeljeno je za Isti san Vlada Petrija.

Specijalna nagrada žirija dodijeljena je za Looking for Horses Stefana Pavlovića. Nagrada za ljudska prava dodijeljena je za Les enfants terrible Ahmeta Necdeta Cupura.

Takmičarski program – kratki film gledaocima je ponudio deset filmova, od toga četiri svjetske premijere i šest regionalnih, a pobjednikom je proglašen Sve što dolazi (Everything ahead) Mate Ugrina.

Specijalno priznanje žirija dobio je film Raseljeni Samira Karahode.

Selekcija Takmičarski program – studentski film sastojala se od 12 filmova, od čega su četiri svjetske premijere, tri međunarodne i pet regionalnih. Film Ljetni planovi Alexandrua Mironescua dobitnik je nagrade u ovoj kategoriji.

Osim Srca Sarajeva za najbolje filmove u takmičarskim programima, dodijeljeno je i Srce Sarajeva za najboljeg reditelja/rediteljicu, Srce Sarajeva za najboljeg glumca i glumicu te CineLink nagrade.

Nagrada Srce Sarajeva za najboljeg reditelja/rediteljicu pripala je Milici Tomović (film Kelti).

Georg Friedrich (Konačna sloboda) dobitnik je nagrade Srce Sarajeva za najboljeg glumca, a nagrade za najbolju glumicu dijele glumice iz filma Brdo na kojem riču lavice Flaka Latifi, Era Balaj i Urate Shabani.

Nagrade za promicanje rodne ravnopravnosti je dodijeljena za film Tražeći Veneru (Norika Sefa), a specijalno priznanje dodijeljeno je za Igralište (Laura Wandel).

Dodijeljene su i CineLink nagrade Industry Days Awards.

27. SFF se završava u petak projekcijama nagrađenih filmova i svjetskom premijerom filma Toma Dragana Bjelogrlića.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.