Berićet je nevidljivi Allahov ”vojnik”

Zato ne tuguj i ne gledaj u trenutne okolnosti i svoje teško stanje, već budi siguran da će Allah nakon tegobe dati olakšanje.
Ilustracija: Heval Xidir
Ilustracija: Heval Xidir
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Prenosi se da je hazreti Omer, radijallahu anhu, rekao Kabisi ibn Džabiru: ”Vidim te kao stasalog mladića koji je vrlo rječit i širokogrudan. Znaj da čovjek može imati devet lijepih osobina i samo jednu lošu i da ta njegova loša osobina nadmaši i nadvlada njegove lijepe osobine. Zato se čuvaj mladalačkih posrtanja i padova.” (Imam Es-Sujuti, Ed-Dur el-mensur, III/191.)

Koliko vrijedi opskrba bez berićeta?

Jedan pobožni musliman je učeći dovi govorio: ”Allahu moj, podari mi berićet u opskrbi!”

Čuo ga je drugi musliman, pa je rekao: ”Nisam čuo da si u dovi govorio: ‘Allahu moj, podari mi opskrbu’, a tražiš da ti Allah podari berićet u opskrbi?”

Pobožnjak je odgovorio: ”Što se tiče opskrbe ona je zagarantirana od Allaha, zato ja molim Allaha da mi podari berićet u opskrbi, jer je berićet nevidljivi Allahov ”vojnik”, koji ako je vezan za dijete, popravit će njegovo stanje, ako je berićet u tijelu, ojačat će ga, ako je u srcu, učinit će ga sretnim, ako je u imetku, povećat će ga.”

Zar Allah nije dovoljan robu Svome?

Nakon što je svoju ženu Hadžer i sina Ismaila ostavio same u mekanskoj pustinji, Ibrahim, alejhi selam, učio je ovu dovu: ”Gospodaru naš, ja sam neke potomke svoje naselio u kotlini u kojoj se ništa ne sije …” (Ibrahim, 37.) No, i pored toga što je to pustinja u kojoj se ništa ne sije, on u istom ajetu u nastavku svoje dove, veli: ”Opskrbi ih raznim plodovima da bi zahvalni bili.”

Zato ne tuguj i ne gledaj u trenutne okolnosti i svoje teško stanje, već budi siguran da će Allah nakon tegobe dati olakšanje.

Dovoljan je samo jedan ajet iz Allahove Knjige da odstrani očaj iz tvojih grudi i da ih ispuni nadom i srećom, čak i ako te je snašla velika nevolja.

Stoga, kad ti se stijesni u grudima i kad osjetiš da ti je cijela zemlja postala tijesna, ponavljaj ovaj ajet: ”Zar Allah Sâm nije dovoljan robu Svome? A oni te plaše onima kojima se, pored Njega, klanjaju. Onoga koga Allah ostavi u zabludi – niko ne može na Pravi put uputiti.” (Ez-Zumer, 36.)

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.