Berićet je nevidljivi Allahov ”vojnik”

Zato ne tuguj i ne gledaj u trenutne okolnosti i svoje teško stanje, već budi siguran da će Allah nakon tegobe dati olakšanje.
Ilustracija: Heval Xidir
Ilustracija: Heval Xidir
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Prenosi se da je hazreti Omer, radijallahu anhu, rekao Kabisi ibn Džabiru: ”Vidim te kao stasalog mladića koji je vrlo rječit i širokogrudan. Znaj da čovjek može imati devet lijepih osobina i samo jednu lošu i da ta njegova loša osobina nadmaši i nadvlada njegove lijepe osobine. Zato se čuvaj mladalačkih posrtanja i padova.” (Imam Es-Sujuti, Ed-Dur el-mensur, III/191.)

Koliko vrijedi opskrba bez berićeta?

Jedan pobožni musliman je učeći dovi govorio: ”Allahu moj, podari mi berićet u opskrbi!”

Čuo ga je drugi musliman, pa je rekao: ”Nisam čuo da si u dovi govorio: ‘Allahu moj, podari mi opskrbu’, a tražiš da ti Allah podari berićet u opskrbi?”

Pobožnjak je odgovorio: ”Što se tiče opskrbe ona je zagarantirana od Allaha, zato ja molim Allaha da mi podari berićet u opskrbi, jer je berićet nevidljivi Allahov ”vojnik”, koji ako je vezan za dijete, popravit će njegovo stanje, ako je berićet u tijelu, ojačat će ga, ako je u srcu, učinit će ga sretnim, ako je u imetku, povećat će ga.”

Zar Allah nije dovoljan robu Svome?

Nakon što je svoju ženu Hadžer i sina Ismaila ostavio same u mekanskoj pustinji, Ibrahim, alejhi selam, učio je ovu dovu: ”Gospodaru naš, ja sam neke potomke svoje naselio u kotlini u kojoj se ništa ne sije …” (Ibrahim, 37.) No, i pored toga što je to pustinja u kojoj se ništa ne sije, on u istom ajetu u nastavku svoje dove, veli: ”Opskrbi ih raznim plodovima da bi zahvalni bili.”

Zato ne tuguj i ne gledaj u trenutne okolnosti i svoje teško stanje, već budi siguran da će Allah nakon tegobe dati olakšanje.

Dovoljan je samo jedan ajet iz Allahove Knjige da odstrani očaj iz tvojih grudi i da ih ispuni nadom i srećom, čak i ako te je snašla velika nevolja.

Stoga, kad ti se stijesni u grudima i kad osjetiš da ti je cijela zemlja postala tijesna, ponavljaj ovaj ajet: ”Zar Allah Sâm nije dovoljan robu Svome? A oni te plaše onima kojima se, pored Njega, klanjaju. Onoga koga Allah ostavi u zabludi – niko ne može na Pravi put uputiti.” (Ez-Zumer, 36.)

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.