Šta je pravi gubitak?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Pravi gubitak je kada znamo da je namaz temelj islama na osnovu kojeg se vjernik razlikuje od nevjernika, a mi i pored toga propuštamo namaz za namazom...
god-lord-allah-wallpaper-preview
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

-Pravi gubitak je kad znaš da riječi istigfara: ”Estagfirullahillezi la ilahe illa huve El-Hajju El-Kajjum, ve etubi ilejhi”, ili sto puta izgovoreni zikr: ”Subhanallahi ve bi hamdihi”, brišu grijehe makar ih bilo poput morske pjene, i onda ti prođe cijeli dan a da to ni jednom ne izgovoriš.

– Pravi gubitak je kad znaš da se jedan proučeni harf iz Kur’ana nagrađuje do sedam stotina puta, i onda ti prođe cijeli dan bez ijednog proučenog harfa, a kamoli stranice, iz Kur’ana.

– Pravi gubitak je spoznaja da su riznice svega u Allahovoj ruci i da On otvara kapije Svoje milosti i dobrote za nas danju i noću, govoreći: ”Zovite Me, Ja ću vam se odazvati”, i onda prolazimo kroz iskušenja, smutnje, tegobe, strahove, a rijetko kad podižemo ruke Allahu, dozivajući Ga u dovama, moleći Ga za pomoć i pouzdavajući se u Njega.

– Pravi gubitak je kada znamo da je namaz temelj islama na osnovu kojeg se vjernik razlikuje od nevjernika, a mi i pored toga propuštamo namaz za namazom, zaboravljajući da je namaz prva stvar za koju ćemo biti pitani na Sudnjem danu, pa ako nam namaz bude ispravan i primljen, bit će ispravna i primljena i ostala dobra djela, a ako nam namaz ne bude ispravan, ni ostala dobra djela neće biti ispravna ni primljena. Uzvišeni Allah, objavio je:  ”A njih smijeniše zli potomci, koji molitvu napustiše i za požudama pođoše; oni će sigurno zlo proći.” (Merjem, 59.)

– Pravi gubitak je kad znamo da su roditelji jedna od džennetskih kapija – kako je rekao Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem -, i oni su jedna od najvećih vrata upute, uspjeha i sreće, a zatim nam prolaze dani i mjeseci daleko od njih i dobročinstva prema njima. A kad nam roditelji umru, opet zaboravljamo i zanemarujemo njihova prava kod nas nakon njihove smrti, kao što su dova, sadaka, umra, hadž, i sl. Kako je to moguće ako znamo da se u zadovoljstvu roditelja krije Allahovo zadovoljstvo, kao što se u srdžbi roditelja krije Allahova srdžba?!

– Pravi gubitak je kada znamo da je ovaj život samo ćuprija ka Ahiretu i da je on mjesto rada, umora i nevolja, te da će smrt neizbježno doći, a zatim većinu našeg vremena, briga, projekata i ciljeva vežemo za dunjaluk, a zaboravljamo da nakon života na ovome svijetu dolazi Ahiret koji je vječan. Kao da smo mi ajet u kojem nam se skreće pažnja da naša glavna briga treba biti kako steći vječnu sreću na Ahiretu, a da ne zaboravimo ni udio na dunjaluku: ”I nastoj da time što ti je Allah dao stekneš onaj svijet, a ne zaboravi ni svoj udio na ovome svijetu.” (El-Kasas, 77.), potpuno preokrenuli, pa on kod nas glasi: ”I nastoj da time što ti je Allah dao stekneš ovaj svijet, a ne zaboravi ni svoj udio na onome svijetu.”

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.