Atlas robot: Novi video i neverovatne veštine

Borba za što sposobnije robote se sve više zaoštrava, te Boston Dynamics već neko vreme ima ozbiljnu konkurenciju.
atlas
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Kompanija Boston Dynamics je još pre nekog vremena, između ostalog, postala poznata i po videima na kojima se vide njeni najbolji roboti. Tako je danas i neka vrsta YouTube senzacije, a novi snimci donose scene koje se obično odvijaju iza kulisa, daleko od očiju javnosti.

Naime, nedavno se pojavio video u kojem se vidi kako humanoidni robot Atlas demonstrira parkur veštine. Nakon toga su objavljeni i nemontirani snimci, koji zainteresovanima približavaju proces „edukacije“ sada već slavnih robota.

Borba za što sposobnije robote se sve više zaoštrava, te Boston Dynamics već neko vreme ima ozbiljnu konkurenciju. U februaru 2020. su, na primer, eksperti sa Univerziteta u Teheranu predstavili Surenu četvrte generacije. Iako nije sposobna za vratolomije kao Atlas roboti, Surena održava ravnotežu bolje nego prethodni modeli, te je sve bliža tome da može da obavlja zadatke podjednako dobro kao i prosečno ljudsko biće.

Surena IV je znak da se robotika u različitim delovima sveta razvija na različite načine, pa se Boston Dynamics koncentriše na komplikovane zadatke koje roboti obavljaju, dok se roboti kao što je Sophia fokusiraju na primenu veštačke inteligencije i na modele koji fizički podsećaju na ljude. Surena IV sa druge strane demonstrira važnost finih motoričkih sposobnosti, što joj donosi veliku prednost, budući da savladava one funkcije koje su osnovni preduslov za bivstvovanje u svetu koji je kreiran za ljude.

Već dobro znamo i četvoronožnog robota iz kompanije Boston Dynamics. Najčešće ga upoređuje sa mehaničkim psima i ima različite sposobnosti – od vuče rikši, otvaranja vrata, do premeštanja kutija i drugih manje ili više ozbiljnih akcija. Sada je savladao i plesnu veštinu. Naime, kompanija Hyundai je odlučila da akviziciju Boston Dynamics proslavi plesnim video spotom, a plesači su bili psoliki Spot roboti koji su tačku izveli skoro besprekorno.

Atlas je sada u centru pažnje, budući da je novi snimak treći po redu u kojem ovaj robot demonstrira neverovatne gimnastičke veštine. Eksperti objašnjavaju da video služi kako bi se demonstriralo sve ono što Atlas može, te da se vidi napredak, budući da se humanoidni robot kreće mnogo spretnije nego u prethodnim videima.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.