Za godinu ugašeno blizu 700 radnih mjesta

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Iz Saveza sindikata ističu da je padu broja zaposlenih doprinijela pandemija virusa korona, ali i trka za profitom u energetskim kompanijama, odnosno u Termoelektrani i Rudniku uglja.
Za godinu ugašeno blizu 700 radnih mjesta_611d0918bc07c.jpeg
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Da je broj zaposlenih u Pljevljima u konstantnom padu svjedoče i najnoviji podaci Monstata za jul prema kojima je u gradu na Breznici zaposleno svega 4.526 osoba.

U poređenju s prošlom godinom kada je u istom periodu radilo 5.235 radnika, broj zaposlenih se smanjio za 667.

Iz Saveza sindikata ističu da je padu broja zaposlenih doprinijela pandemija virusa korona, ali i trka za profitom u energetskim kompanijama, odnosno u Termoelektrani i Rudniku uglja. Sindikalci napominju da je u tim preduzećima u poslednjih deset godina broj zaposlenih više nego prepolovljen, piše Dan.

“Posljednjih deset godina smo slušali priče iz Rudnika uglja kako se broj zaposlenih smanjio, proizvodnja povećala, a zarade su ostale na istom nivou ili su smanjene. Pritom poslednjih pet godina imali smo u Rudniku uglja prijavljeni profit od četiri do 13 miliona eura. Znači, u trci za profitom, preko leđa radnika, ugašena su mnoga radna mjesta , kaže predsjednik pljevaljskog sindikalnog povjereništva Ratko Pejović.
On pojašnjava da je u Rudniku uglja početkom druge decenije ovog vijeka radilo oko hiljadu i po radnika, dok je u Termoelektrani bilo više od 300 zaposlenih. Stalnim smanjenjem broja zaposlenih došlo se do toga da u Rudniku uglja i Termoelektrani radi svega hiljadu radnika.

“Ugašena su mnoga radna mjesta koja se nijesu smjela gasiti. Posebno je loša situacija bila u Rudniku uglja gdje je teret radnicima uvećan, a plate su smanjene”, kaže Pejović.

Prema njegovim riječima, pandemija virusa korona je samo abolirala od odgovornosti predstavnike bivše uprave energetskih kompanija, jer je gašenje radnih mjesta u njima prouzrokovalo gašenje radnih mjesta u ugostiteljstvu, trgovini i zanatstvu.

“Ranije su najbolji pazari bili u trgovačkim i ugostiteljskim radnjama, ali i kod zanatlija kada zaposleni u CEDIS-u, Termoelektrani i Rudniku uglja prime plate. Poslednjih godina, usled smanjenja broja zaposlenih, posebno u Rudniku, trgovci i ugostitelji ne primjećuju kad u tim kompanijama bude plata. Sasvim je jasno da je to uticalo da se smanji broj zaposlenih u uslužnim djelatnostima. Pritom sve to je zajedno uticalo na pad standarda života u Pljevljima i dovelo do raseljavanja”, kazao je Pejović.

On je pozvao poslovodstva pomenutih kompanija da povećaju broj zaposlenih ili da povećaju plate radnicima.

“Svakako ne smije se zaboraviti ni to da je pandemija dodatno negativno uticala na ugostiteljstvo i trgovinu”, istakao je Pejović.

Ne treba zaboraviti ni podatke da se 1984. godine broj zaposlenih u pljevaljskoj opštini kretao oko 14.000, 1987. gotovo 12.000 da bi 2018. godine broj zaposlenih bio oko 6.800. Pritom je 2004. godine u Rudniku uglja radilo čak 2.600 radnika.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.