Nick Cave & The Bad Seeds stižu na EXIT 2022!

Petrovaradinska tvrđava vidjela je Nick Cavea dva puta. Prvi put 2011. s Grindermanom, a 2013. s Bad Seedsima i oba puta, kroz moćne i glasne svirke, pokazala svu neraskidivost veza koju ima s fanovima sa ovih prostora.
Nick Cave & The Bad Seeds stižu na EXIT 2022!_611a50c93bcf7.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Veliki Nick Cave i njegovi The Bad Seeds su prvi potvrđeni headlineri 21. izdanja EXIT festivala, koji će biti održan od 7. do 10. jula 2022. godine. Jedan od najoriginalnijih i najutjecajnijih bendova na svijetu, predvođen neuništivim rock propovjednikom zagrmjet će sa glavne pozornice festivala u petak, 8. jula i, nakon nezaboravnog nastupa grupe The Cure,  nastaviti niz gostovanja historijskih gitarističkih imena na Exitu. Njihovi nastupi, intenzivni i glasni, nabijeni snažnim emocijama i karizmom uvijek su više od običnog koncerta, a nerijetko i od same muzike, što ih čini idealnim headlinerima za početak nove ere dvostrukog evropskog festivalskog šampiona. Prodaja jednodnevnih ulaznica za 8. juli, kada nastupaju Nick Cave & The Bad Seeds, počinje danas!

Ovogodišnjim historijskim izdanjem, kojim je započeo povratak velikih festivala na svjetsku scenu, EXIT je pokazao da je snaga jedinstva i volje jača i od najvećih prepreka koje su prijetile da nas razdvoje i ove godine. Također, dokazali smo da postoji način da se veliki festivali sigurno organiziraju, čak i tokom pandemije. I dok priča o čudu koje se dogodilo na našoj čarobnoj tvrđavi i dalje obilazi planet, s velikim optimizmom gledamo na 2022, kada će Novi Sad biti Evropska prijestolnica kulture, što je uspjeh kojeg je našem gradu donio upravo Exitov tim. Vjerujemo da nema boljeg načina da najavimo ovako značajno izdanje, nego s jednim od najvećih rokenrol umjetnika ikada, rekao je osnivač i direktor EXIT festivala Dušan Kovačević.

Biografija Nick Cavea bi i običnom umjetniku dala dovoljno goriva, a kamoli jednom od najvećih rock pjesnika u historiji. Poslije gotovo 50 godina karijere, započete još davne 1973. osnivanjem benda The Boys Next Door, Nick Cave predstavlja utjelovljenje rock’n’rolla, osobu koja je duboko utjecala na historiju popularne kulture i njezina najveća dostignuća. Muzičko obrazovan i talentiran, Nick se oduvijek želio baviti rockom zato što je, kako kaže, revolucionaran i ima moć promjeniti ljude. Prema osobnom priznanju, na samom početku, veliki utjecaj na njegov rad imali su američki rokeri, kao i britanski bend Jethro Tull, što mu je pomoglo da razvije prepoznatljivi stil, koji se kroz godine mjenjao, kako zvukom, tako i pristupom građenju pjesama.

Sa Bad Seedsima se spojio 1983, nakon raspada kultnih The Birthday Party, i stvorio, prema pisanju medija, jednu su od najznačajnijih pojava u eri post-punka i alternativnog rocka, od ’80-ih do danas. Kroz gotovo četiri desetljeća rada, grupa je objavila 17 studijskih albuma, a teško je odrediti koji je imao veći utjecaj. Furiozne ’80-te i ’90-te obilježila su izuzetna izdanja poput From Her To Eternity, Good Son, Henry’s Dream i Let Love In, sjajno zaokružena ponajboljim live albumom tog perioda, „Live Seeds“ iz 1993. godine. Komercijalni uspjeh i svojevrsnu prekretnicu označio je Murder Ballads, prilično krvava zbirka pjesama i njihovo najprodavanije izdanje do danas. Već sljedeći korak pokazao je svu raskoš Caveovog ogromnog talenta u najmirnijoj, ali i najemotivnijoj pjesmarici dotad – The Boatman’s Call.

Sljedeći albumi, ništa manje genijalni No More Shall We Part, Nocturama i Abattoir Blues / The Lyre of Orpheus donijeli su, između ostalog, i razlaz sa dva utjecajna člana benda, Mickom Harveyem i Blixom Bargeldom, nakon čega se kao Caveov glavni saradnik istakao multiinstrumentalist Warren Ellis, sa kojim je pokrenuo i bend Grinderman, i prošle godine realizirao odličan projekt Carnage. Posljednja i još aktualna faza rada benda počela je prije 15 godina i rezultirala s četiri apsolutna remek-djela od kojih je svaki osvojio nove kreativne vrhunce: Dig, Lazarus, Dig!!!, Push The Sky Away, Skeleton Tree i dvostruki Ghosteen iz 2019.

Petrovaradinska tvrđava vidjela je Nick Cavea dva puta. Prvi put 2011. s Grindermanom, a 2013. s Bad Seedsima i oba puta, kroz moćne i glasne svirke, pokazala svu neraskidivost veza koju ima s fanovima sa ovih prostora. U regiji je nastupio više od deset puta, a 8. jula 2022. vraća se kao prvi headliner Exita, čija su proslava 20. godišnjice, kao i činjenica da je bio prvi veliki evropski festival ovog ljeta jedna od najvažnijih muzičkih vijesti 2021. godine.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.