Neka Cetinja, svi na Sinjavac

Zapamti dobro, bujrum ti je ko tri puta izvolte.
Neka Cetinja, svi na Sinjavac_611b0e0ef1631.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Danima se okupljamo i hladimo na ostrvu ispod čuvenog Sinjavca. Začuđujuće, nema aktuelnih političkih prepucavanja, iako smo različitih ideoloških i vjerskih provenijencija. Relaksirajuća i opuštena atmosvera. Talandara je obavezna. Bude pokoji ćevap, ljuta kobasica i somborka paprika. Za one koji vole popiti, nađe se i po koja kapljica dobre domaće rakije i naravno hladnog Nikšićkog piva. Limski oblutak, plavo nebo i zeleni Lim za nas imaju kultnu vrijednost. Iako svi imamo preko šezdeset banki, ponašamo se kao djeca. Čak nam se promijeni i fizionomija lica kada se kljuknemo u bukove.

Profesor Rifko je glavni organizator i roštiljdžija. Uvijek nasmijan i neumoran. Iako je limski oblutak neugodan čak i za one koji imaju patike na nogama on ide bos. Ne koristi peškir i ostali plažni mobilijar. Legne po usijanom kamenu kao na najudobniji dušek. Naravno, oveći oblutak je obavezan ispod glave umjesto jastuka.

A da Vam je vidjeti profesora Meda, legendu čaršije i humora. Prebacio sedam banki ali se ne predaje. Koristi mobilni i internet kao da mu je dvadeseta. Gdje je Medo, tu je medeno.

Gero je limski ključar i kod njega uzimamo ulaznice. Kad namakne koju čašicu, iz njega poteknu priče iz davnina, moje je samo da na vrijeme uključim diktafon.

Dražen je posebna priča, prilagodljiv svakom društvu, a i on je dobar pripovjedač i govornik. Samo mu pruži priliku i malo ga poguraj da upali. Stidljiv je.

Profesor Bedo je difovac. Izvanredan pripovjedač, ali neće na suho. Mora biti pogonskog goriva i malo štimunga da upali.

Boni, ko boni. Istraživač obala i brzaka. Neprimjetan a svugdje prisutan. Izuzetno lak za održavanje. Rado viđen u svakom društvu.

Špiro  pronalazač i inovator. Čak ni na Limu ne može bez eksperimenata. Svi mi na ostrvu, a on sa bijelim Pasatom i stoličicama na nikoljačku obalu, iako je rođeni Sićinac. Njemu je dovoljan Lim, a društvo traži po kafanama.

Pirto ko pirto. Iako radi blizine siđe na drugu obalu, obavezno dođe na ostrvo. Sa njim se spustim niz bukove Male ćabe preko Ciganskog do kraja ostrva, a onda sa druge strane, gazeći obalom uz Lim, preko Činovničkih bukova na početno odredište.

Mele je čudo, uvijek ga nema kada se nešto baci na talandaru. Nije njegova nafaka, a i kako će biti kad baš taj dan ne dođe, iako je redovan. Sam je kriv što preskače kupanje.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.