Vlast se bavi sobom, umjesto problemima građana

“Glavni problem građana Berana, je nezaposlenost koja se u našoj opštini tokom prethodnih šest godina u kontinuitetu kreće oko 50%, što našu opštinu konstantno čini jednom od opština sa najvećim procentom nezaposlenosti u Crnoj Gori”, rekao je Fatić.
Vlast se bavi sobom, umjesto problemima građana_611a52b5762a2.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Umjesto da se lokalna samouprava bavi rješavanjem pitanja siromaštva i dnevnih izazova sa kojima se građani Berana suočavaju, najvažnija tema vladajućih partija posljednjih godina je kako napraviti dogovor, pomiriti različite struje i sačuvati vlast, saopštio je beranski odbor DPS-a.

Predsjednik beranskog DPS-a Bogdan Fatić navodi da je ta partija kao odgovoran predstavnik opozicije u Beranama tokom prethodnog perioda u kontinuitetu upozoravala na ozbiljan problem nefunkcionisanja lokalne vlasti, ali i na sve one probleme sa kojima se suočavaju građani, privreda, lokalna samouprava, javna preduzeća i privredna društva čiji je osnivač opština.

“Glavni problem građana Berana, je nezaposlenost koja se u našoj opštini tokom prethodnih šest godina u kontinuitetu kreće oko 50%, što našu opštinu konstantno čini jednom od opština sa najvećim procentom nezaposlenosti u Crnoj Gori”, rekao je Fatić.

Njega posebno zabrinjavaju najnoviji podaci Zavoda za statistiku Crne Gore koji, kako je to naveo, pokazuju da je broj zaposlenih u opštini Berane početkom 2020. godine iznosio oko 5.200, a sada iznosi 4.200 – dakle hiljadu ljudi je ostalo bez posla, a u ovoj godini procenat nezaposlenosti iz mjeseca u mjesec se dodatno uvećava.

Fatić je istakao da za vrijeme dugogodišnje vlasti aktuelne vladajuće koalicije, opštinski prihodi nijesu ostvarivani u onom obimu u kojem su i planirani godišnjim budžetom, pa se za rezultat dobila situacija da niti opština, niti dobar dio lokalnih preduzeća, nijesu u stanju da ostvare finansijsku održivost, već kako on to navodi, finansiranje se mahom vrši iz dotacija sa državnog nivoa i različitih kreditnih aranžmana, a lokalna preduzeća isključivo opstaju na račun Opštine, odnosno njenih građana.

“Ukupan dug na današnji dan iznosi preko 20 miliona eura! Do 2014. godine, Opština Berane je ukupno bila zadužena za nešto preko 10 miliona eura, a u posljednjih sedam godina taj dug se uvećao duplo, a broj nezaposlenih lica čak tri puta”, saopštio je on.

Fatić je posebno potencirao tezu koju je od aktuelne lokalne vlasti neosnovano inputirana kako je Vlada na čelu sa DPS-om imala maćehinski odnos prema Beranama iz razloga što lokalnu vlast u Beranama čini koalicija DF-SNP-Demokrate.

“Ta ‘maćehinska Vlada’, na čelu sa DPS-om je samo u 2019. godini u Beranama uložila oko 13 miliona eura, dok je aktuelna Vlada kroz kapitalni budžet ovoj opštini opredijelila svega 3,5 miliona eura. Dakle gotovo 10 miliona eura manje”, rekao je Fatić.

On je pozvao da se što prije počne raditi na pronalasku i definisanju određenih rješenja, kako bi se konačno stavili po strani sitni i lični partijski interesi i zajednički radilo u korist svih građana Berana.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.