DARPA PROTEUS program gejmifikuje ratovanje

Ministarstvo odbrane je kao pomoć mornaričkom korpusu zadužilo DARPA-u da razvije digitalni alat za planiranje obuke i operacija.
DARPA PROTEUS program gejmifikuje ratovanje_611a495645582.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Sistem simulacije borbe mogao bi američkim marincima dati veliku prednost u budućim sukobima. Ratovi se nastavljaju i tokom 21. veka, pri čemu se zone sukoba premeštaju iz džungli i pustinja u primorske gradove. Ministarstvo odbrane je kao pomoć mornaričkom korpusu zadužilo DARPA-u da razvije digitalni alat za planiranje obuke i operacija.

PROTEUS razvija sposobnosti za buduće realne protivnike

PROTEUS je simulator strategije u realnom vremenu za urbano-primorsko ratovanje. Čak i bez pretnje naoružanim bespilotnim letelicama, moderne zone sukoba predstavljaju brojne izazove, uključujući ograničenu vidljivost i gustu civilnu populaciju. Sam PROTEUS je softverski program dizajniran za rad na tabletu ili čvrstom PDA uređaju i omogućava svakome, od vođe odreda do komandira čete, da nadgleda i prilagođava elemente bojnog polja, uključujući vozila, bespilotne letelice, avione sa posadom i druga raspoloživa sredstva. Ali, PROTEUS ne služi samo za nadgledanje i preraspoređivanje snaga, već i kao sistem obuke za strategiju u realnom vremenu koji pomaže podoficirima i oficirima da praktično testiraju i analiziraju različite sposobnosti i taktike.

Zbog fleksibilnosti dizajna, mehanizam sistema je u skladu sa postojećom vojnom opremom u stvarnom svetu, kao i komercijalnim bespilotnim letelicama, mobilnim telefonima, satelitskim i Wi-Fi komunikacijama, senzorima, pa čak i sistemima naoružanja. Softver takođe uključuje i mehanizam pod nazivom COMPOSER koji ne samo da automatizuje učitavanje opreme tima, već prikazuje plan komandanta i pruža povratne informacije o više aspekata, uključujući dodeljivanje komunikacionih sredstava određenim jedinicama i automatsku konfiguraciju taktičke opreme. PROTEUS omogućava komandantima da dobro analiziraju budući sukob u kojem mogu razviti sposobnosti protiv realnog protivnika.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.