DARPA PROTEUS program gejmifikuje ratovanje

Ministarstvo odbrane je kao pomoć mornaričkom korpusu zadužilo DARPA-u da razvije digitalni alat za planiranje obuke i operacija.
DARPA PROTEUS program gejmifikuje ratovanje_611a495645582.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Sistem simulacije borbe mogao bi američkim marincima dati veliku prednost u budućim sukobima. Ratovi se nastavljaju i tokom 21. veka, pri čemu se zone sukoba premeštaju iz džungli i pustinja u primorske gradove. Ministarstvo odbrane je kao pomoć mornaričkom korpusu zadužilo DARPA-u da razvije digitalni alat za planiranje obuke i operacija.

PROTEUS razvija sposobnosti za buduće realne protivnike

PROTEUS je simulator strategije u realnom vremenu za urbano-primorsko ratovanje. Čak i bez pretnje naoružanim bespilotnim letelicama, moderne zone sukoba predstavljaju brojne izazove, uključujući ograničenu vidljivost i gustu civilnu populaciju. Sam PROTEUS je softverski program dizajniran za rad na tabletu ili čvrstom PDA uređaju i omogućava svakome, od vođe odreda do komandira čete, da nadgleda i prilagođava elemente bojnog polja, uključujući vozila, bespilotne letelice, avione sa posadom i druga raspoloživa sredstva. Ali, PROTEUS ne služi samo za nadgledanje i preraspoređivanje snaga, već i kao sistem obuke za strategiju u realnom vremenu koji pomaže podoficirima i oficirima da praktično testiraju i analiziraju različite sposobnosti i taktike.

Zbog fleksibilnosti dizajna, mehanizam sistema je u skladu sa postojećom vojnom opremom u stvarnom svetu, kao i komercijalnim bespilotnim letelicama, mobilnim telefonima, satelitskim i Wi-Fi komunikacijama, senzorima, pa čak i sistemima naoružanja. Softver takođe uključuje i mehanizam pod nazivom COMPOSER koji ne samo da automatizuje učitavanje opreme tima, već prikazuje plan komandanta i pruža povratne informacije o više aspekata, uključujući dodeljivanje komunikacionih sredstava određenim jedinicama i automatsku konfiguraciju taktičke opreme. PROTEUS omogućava komandantima da dobro analiziraju budući sukob u kojem mogu razviti sposobnosti protiv realnog protivnika.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.