Koristite Chrome na mobilnim uređajima kao profesionalac 

Ako bilo koja od navedenih funkcija usporava performanse browsera, možete ih onemogućiti u bilo kom trenutku.
Koristite Chrome na mobilnim uređajima kao profesionalac _6117269685450.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Chrome je jedan od najpopularnijih browsera na mobilnim uređajima.

Manje poznate funkcije u Chrome-u

Ovih šest funkcija će vam pomoći da koristite browser kao profesionalac. Chrome je jedan od najpopularnijih browsera zbog sjajnog korisničkog interfejsa, čestih ažuriranja i velike brzine. Pokriva više od 65% tržišta i ima sve funkcije koje su vam potrebne kako bi vaše iskustvo pregledavanja bilo najbolje. Ali da li ga koristite u potpunosti? Chrome je možda godinama vaš browser, ali ima neke skrivene funkcije koje možda nikada ranije niste koristili. Ovde ćemo pogledati neke manje poznate funkcije za poboljšanje vašeg Chrome-a na mobilnom uređaju.

Tab Grid Layout u Chrome-u

Chrome dolazi sa Tab Grid Layout funkcijom, gde se otvoreni tabovi pojavljuju u prikazu mreže, što olakšava upravljanje tabovima. Sa jasnim pregledom naslova stranice, izvora stranice i ikone web lokacije, lakše je prebacivanje sa liste otvorenih tabova, a interfejs je intuitivniji i pojednostavljen za korisnika. Nakon Chrome 88, ova funkcija je podrazumevano omogućena u svim verzijama Chrome-a. Oni koji koriste starije verzije Chrome -a mogu to omogućiti na sledeći način:

Idite na Chrome flags page;

Kucajte tab grid layout u search box pri vrhu ekrana;

Da biste omogućili Tab Grid Layout, promenite settings sa Default na Enabled;

Restartujte browser klikom na Relaunch da biste primenili promene.

Tab Groups u Chrome-u

Organizovanje tabova u browseru Chrome je jednostavno sa Tab Groups. Pomoću jednostavnog drag-and-drop interfejsa možete da napravite više Tab Groups, od kojih svaka ima tabove za taj određeni projekat.
Donji tab bar koja sadrži sve tabove unutar grupe tabova, pojavljuje se prilikom pregledanja bilo kog taba unutar iste grupe tabova. Slično Tabs Grid View, ova funkcija je takođe podrazumevano omogućena u Chrome 88 i njegovim novijim verzijama. U slučaju da još uvek koristite stariju verziju, evo kako to možete omogućiti:

Idite na Chrome flags page;
Kucajte tab groups u search box pri vrhu ekrana;
Tab Groups i Tab Groups Continuation – promenite settings sa Default na Enabled;
Restartujte browser da biste primenili promene.

Scheduling Downloads u Chrome-u

Korišćenje mobilnih podataka za preuzimanje fajlova može biti skupo, pa je na odmoru na primer, bolje zakazati download za velike fajlove. Iako Chrome nema ugrađenu funkciju za zakazivanje, to možete učiniti omogućavanjem jedne od njegovih eksperimentalnih funkcija. Kako omogućiti Download later u Chrome-u?

Idite na Chrome flags page;
Kucajte enable download later u search box pri vrhu ekrana;
Promenite Download Later flag iz Default na Enable;
Restartujte browser da biste primenili promene.

Mutiranje zvuka za automatsku reprodukciju sa web lokacije

Većina web stranica koristi auto-reprodukciju zvuka ili videa kako bi privukla korisnike sadržajem, što ponekad može biti iritantno. Srećom, Chrome vam omogućava da utišate audio-video sadržaj koji se automatski reprodukuje. Takođe možete da dodate određene web lokacije na kojima nameravate da isključite zvuk u Add site exception opciji. Kako omogućiti mutiranje zvuka u Chrome-u?

Idite na web lokaciju na kojoj želite da blokirate zvuk;
Dodirnite tri vertikalne tačke u gornjem desnom uglu;
Idite na Settings>Site Settings.
Dodirnite Sound opciju nakon pomeranja nadole.

Pomerite prekidač da biste isključili zvuk za svaku web lokaciju koju posetite ili dodajte određene lokacije na listu Add exception za web lokacije.

Pravljenje Chrome profila i njegova sinhronizacija

Dok se krećete između različitih uređaja, praćenje sačuvanih lozinki, bookmark-a, postavki i omogućenih ekstenzija, može biti izazovno i frustrirajuće. Sinhronizovanjem profila možete učiniti da promene koje napravite na jednom uređaju budu dosledne na drugim uređajima. Dakle, sve dok ste prijavljeni u Chrome, svaka promena koju napravite na jednom uređaju će se primenjivati i na Chrome na drugim uređajima koji koriste isti nalog. Sinhronizacijom različitih profila možete brzo da se prebacujete sa jednog na drugi, a Chrome vodi evidenciju o ekstenzijama, aplikacijama, postavkama, istoriji, temama i bookmark-a prilagođenim svakom korisniku.

Uklanjanje sačuvanih lozinki u Chrome-u

Skoro svi browseri će sačuvati vaše lozinke radi vaše udobnosti. Browser će automatski sačuvati vaše korisničko ime i povezanu lozinku, tako da nećete morati da ih unosite svaki put kada se prijavite. Iako se to može činiti zgodnim, može biti opasno ako neko dobije pristup vašem računaru i vidi sve vaše lozinke u Chrome-u. Kako ukloniti sačuvane lozinke u Chrome -u?

Pokrenite Chrome i kliknite na tri tačke u gornjem desnom uglu. Idite na Settings>Passwords. Na ovoj stranici ćete pronaći sve sačuvane lozinke za nalog na koji ste trenutno prijavljeni. Dodirnite naziv web lokacije i kliknite recycle bin simbol u gornjem desnom uglu Saved password prozora da biste uklonili lozinku.

Isprobajte gore navedene skrivene funkcije Chrome-a da vidite kako one utiču na način pregledanja. Svaka od gore navedenih funkcija može biti korisna na neki način. Ako bilo koja od navedenih funkcija usporava performanse browsera, možete ih onemogućiti u bilo kom trenutku.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.