Samaragovsko – sandžačko sljepilo

Kako to slijepci, a snažni, vješti, nepogrješivi da tri, pet, sedam puta pogode i slijepi uteknu, nikud i nigdje?
103863338_2879690105459674_1932454431897384907_n
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Rekoh da dahnem u rodnom selu, pa u varošici, iako nisam urbanofob, uteknem od agresivne navale primitivizma, proboja i trijumfa banditizma vladara mraka u sveopćem samaragovskom sljepilu i oživjele mode Nazikovog narativa u djelu -Anarhija, država, utopija – kad ono hoćeš! Alegorija nobelovca Samaraga u romanu ,, Sljepilo” o mikrosvijetu u kome ljude neobjašnjivo naglo obuzima epidemija sljepila – vidim plaho i jako živi u arkadijskim predjelima gdjeh življah i odrastah uz čarobne zavičajne boje, mirise i zvukove.

Epidemija sljepila obuzela, mahale, zasjeoke, sela, varošice i šehere, te slijepci razvili tehniku da u sveopćem mraku napipaju i trijumfalno pritegnu: bombu, ljivor, kolac i konopac, stupac, bodež, koplje ubojno, plahu ćuskiju, podesnu tojagu, more krš da napipaju, svilen gajtan, kuburu bojnu, šilo kojim su i sami oslijepljeni, silne jatagane, sjekiru u krlji, kosir, kosu na šljivi, luk i strijelu, maljicu za škropljenje volova, žarne maše i ožek, povelik ugarak, poluosovinu, pilu ručnu i benzinsku, bivolji rog, volujsku žilu, balon benzina, dinamite, u klozetu zapretan mitraljez i redenike, vilu metalnu, parošak, zavoranj, pišu od šiše u slijepobaru, sindžire i vlačige, svakovrsne palice, sprejeve i šmrkove za slijepljenje, kazmu slovenačku, klince i klanfe, sablje sa brvna, komad bjelove grede, grabov kolac, butnu bivolju kost i žilu, kolan rospihanume u sljepobaru, dobru i skupu mermerploču na Trgu opranih mozgova, kobilji rep – te da jurnu u slijepi boj i slijepi nepogrješivo pogode tri, pet, sedam puta, zadave, načpore, zapale, odrube glave, poliju, zapale, bombarduju, miniraju, istesterišu, prospu mozak bilderboksom, štangom, rebra izlome bjelovakom, vrat presjeku nožem, kosirom, sjekirom i kosom, slijepi užarenim ožekom slijepe, svilengajtanom dave, kazmom dokusure.

Kako to slijepci, a snažni, vješti, nepogrješivi da tri, pet, sedam puta pogode i slijepi uteknu, nikud i nigdje? Uteknu, utihnu i navrnu se šireći epidemiju sljepila i ponovo u mraku napipaju svoje sprave? Kako? Lahko. Dotura im neko alatke.

Kako se braniti? Muški, mužjački. Oteti alatke tamo onima, pa kad slijepci krenu u pipanje umjesto ubojnih sprava pričvrste muškost svih slobodnih i odvažnih mužjaka, dobro primaknu sljepojamama, te možda poput Samaragovih slijepaca, na kraju i progledaju.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.