Biševac, Hasanović, Mahmutović i Zoranić napuštaju Ljajića?

Članstvo SDP-a je imalo prilike na djelu da vidi kako izgledaju kriminalne aktivnosti njihovih rukovodstava na terenu, zbog čega su sve češći prelasci srednjeg sloja SDP članstva u Stranku pravde i pomirenja akademika Muamera Zukorlića.
Screenshot-2021-08-12-at-15.46.33
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Postalo je očigledno da unutar stranke SDP Rasima Ljajića vlada ozbiljan jaz i kriza.

Kako piše Medin Halilović, član SDA i koalicioni partner SDP-a na više nivoa, skorašnja inforamcija da su Nihad Hasanović (zvanično predsjednik SDP-a) i Meho Mahmutović, član predsjedništva iste stranke i vd Opšte bolnice Novi Pazar prešli u Srpsku naprednu stranku (SNS) asocira na ozbiljna previranja u vladajućoj partiji u Novom Pazaru. Dobri poznavaoci prilika unutar SDP-a ističu da Biševac i Ljajić već duže vrijeme, 7-8 mjeseci, nemaju nikakvu komunikaciju, niti se više pojavljuju bilo gdje zajedno.

On dalje ističe, da kada se malo bolje pogledaju aktivnosti ova dva prepoznatljiva lica SDP-a, dolazi se do zaključka da su se poslednji put zajednički pojavili u javnosti u oktobru 2020. godine, prilikom otvaranja rekonstruisane zgrade novopazarske biblioteke „Dositej Obradović“.

Nakon toga, putevi Ljajića i Biševca su se, bar javno, razišli na neke veće udaljenosti, te je jedan od obilazaka starog puta za Tutin, u maju ove godine, ministar Momirović obavio samo u društvu Gradonačelnika Novog Pazara, Nihata Biševca.

Početkom jula se jedna od aktivnosti lidera SDP-a Rasima Ljajića ticala, ponovo, posjete radnicima ovde pomenutom putnom pravcu, a koja je obavljena bez prisustva Biševca.

U prilog tome govore i veliki bilbordi sa fotografijama Nihata Biševca u najvećem uporištu SDP-a, naselju Hadžet, što mnogi ocjenjuju kao navodnu poruku bivšem ministru “da Biševac ima njihovu podršku”. Ono što je sigurno, Biševac uživa veliku popularnost kod pristalica i članova SDP-a.

S obzirom da je Rasim Ljajić izbačen iz Vlade i ne uživa više ministarsko mjesto, ili neku ozbiljniju funkciju, sve je izvjesnije da će Biševca da stavi u drugi plan i da se na narednim lokalnim izborima kandiduje za gradonačelnika Novog Pazara.

Suad Zoranić, sin Kasima Zoranića je na svom protalu otužio sve stranke, među kojima i SDP Rasima Ljajića za poniženje koje su doživjeli Pazarci da im grupica navijača u sred grada maše zastavama Ratka Mladića i da im pjeva “Nož žica Srebrenica”. Oni su za to optužili ozmešu ostalog i direktno Rasima Ljajić, zbog njegove koalicije sa Aleksandrom Vučićem.

Zoranići su opisali Ljajića kao nekog  ko služi za pokazivanje narodu Srbije i Evropi, kao dobar reprezent nacionalizmom neopterećenog evropejskog političara, pripadnika nacionalne manjine. Također su naglasili da je sve je primjetnije i direktno preuzimanje iskusnih sandžačkih političara i učlanjivanje mlađeg političkog kadra bošnjačkog korpusa u SNS, aludirajući na informaciju o prelascima Nihada Hasanovića i Meha Mahmutovića u Vučićevi stranku.

Članstvo SDP-a je strašno potresao i atentat viskog funkcionera SDP Izeta Latovića na aktivistu SPP i urednika Sjeničkih novina Edina Hamidovića, koji se još uvijek u bolnici bori za život, kao i ekstremni izliv mržnje na navijače Novog Pazara od strane rukovodstva kluba i gradske uprave nakon utakmice sa Partizanom.

Članstvo SDP-a je imalo prilike na djelu da vidi kako izgledaju kriminalne aktivnosti njihovih rukovodstava na terenu, zbog čega su sve češći prelasci srednjeg sloja SDP članstva u Stranku pravde i pomirenja akademika Muamera Zukorlića.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.