Kad državu nije briga

Ovogodišnji plan u vrednosti od 43 miliona dolara ne znači ništa drugo do činjenicu da Zastavina fabrika oružja nastavlja da tavori i propada.
Foto: Szvetlána Borál
Foto: Szvetlána Borál
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Ako je suditi prema poslednjim nezvaničnim saznanjima (zvanične poslovodstvo fabrike čuva samo za one novinare koji su, kako se špekuliše, na platnom spisku preduzeća), Zastava oružje je u prvoj polovini ove godine poslovala uspešno. Toliko uspešno da je u prvih šest meseci realizovano više od polovine celokupnog ovogodišnjeg plana proizvodnje. Ali, i to ono „ali“ što rečenom rezultatu sreću kvari, vodeći Zastavini stručnjaci odgovorno tvrde da je aktuelni fabrički menadžment, predvođen famoznim Mladenom Petkovićem koji je u Kragujevac, voljom trgovca oružjem Slobodana Tešića i šefa BIA Bratislava Gašića, iz valjevskog Krušika prekomandovan u decembru 2018, ovogodišnji plan postavio više nego nerealno. Plan proizvodnje i realizacije najstarijeg industrijskog preduzeća na Balkanu i jedine domaće fabrike pešadijskog naoružanja, lovačko-sportskog oružja i oružja za ličnu odbranu (pištolji) teži nekih 43 miliona dolara. Da bi fabrika, sa više od 2.500 radnika, iole normalno funkcionisala, odnosno redovno servisirala obaveze prema dobavljačima, zaposlenima i poveriocima neophodno joj je da godišnje proda robe za 60 do 70 miliona evra.

Ovogodišnji plan u vrednosti od 43 miliona dolara ne znači ništa drugo do činjenicu da Zastavina fabrika oružja nastavlja da tavori i propada. U prilog tome idu i informacije da se nastavlja zidanje dugova i gubitaka fabrike koji su odavno premašili 200 miliona evra, da doprinosi zaposlenima za penzijsko-invalidsko osiguranje nisu uplaćivani od avgusta 2019. do februara ove godine, zbog čega mnogi oružari ne mogu da odu u penziju, da fabrika koja je do skora slovila za proizvođača najboljih (puško)mitraljeza na svetu (M84 i „Kojot“) Vojsci Srbije ne može da isporuči već plaćeni (sa 475 miliona dinara) kontingent jedne verzije pištolja CZ 999, jer u VS nisu bili zadovoljni kvalitetom tzv. nulte serije tog oružja, te da dogodine neće moći da isporuči ni ugovoreni kontingent nove vojne modularne puške (sa izmenjivim cevima), jer razvoj te puške još nije okončan. Stručnjaci tvrde da je bolje da taj razvoj, bez obzira na protraćene milione evra do sada, i ne bude završen, jer se radi o promašenoj investiciji, pošto takvu pušku, osim srpske, u sistem naoružanja nije uvrstila nijedna druga vojska na svetu, te nema kome da se prodaje. Istovremeno, u Zastavu oružje, od decembra 2018. do danas, nije zabeležena nijedna investicija.

U Srbiji su se u minulih četvrt veka desile na desetine eksplozija u vojnim fabrikama, u kojima je smrtno stradalo nekoliko desetina oružara, dok uzroci tih akcidenata gotovo nikada nisu utvrđeni, niti su fabrički rukovodioci i nadležni iz Ministarstva odbrane ikada snosili ozbiljniju odgovornost za njih. Samo u proizvođaču baruta i raketnog goriva Milanu Blagojeviću iz Lučana, od 1995. naovamo, podsetimo, zabeleženo je oko 18 eksplozija (tačan broj teško može da se utvrdi, zbog skrivanja informacija), u kojima je poginulo najmanje 15 radnika. U Tehničko remontnom zavodu Medna u Kragujevcu, u eksploziji u februaru 2017. poginuli su četvorica zaposlenih. Optužni predlog kojim su dvojica vojnih starešina i četvorica službenika (civila na službi u Vojsci Srbije) u TRZ Medna osumnjičeni „za nepreduzimanje mera za obezbeđenje vojne jedinice te teško delo protiv opšte sigurnosti“, Višem sudu u Kragujevcu podnet je još u oktobru 2018. Sudskog epiloga akcidenta i tragedije u Medni gotovo dve godine docnije još nema. Pravosudnog epiloga nema ni u famoznom slučaju Krušik, vezanom za malverzacije sa prodajom proizvoda te fabrike privatnim trgovcima oružja bliskim Srpskoj naprednoj stranci i državnom vrhu (Aleksandru Vučiću, Bratislavu Gašiću i Nebojši Stefanoviću, pre svih).

Na sve to i podatak da je Zastava oružje, čiji se fabrički krug prostire na 90 hektara infrastrukturno opremljenog gradskog građevinskog zemljišta, u samom centru Kragujevca, i koja izvozi pešadijsko i ostalo oružje u više od 40 zemalja širom sveta, nedavno procenjena na riplijevskih 47 miliona evra.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.