U Skenderiji izložba UHVAĆENI umjetnice Šejle Kamerić

Izložba Uhvaćeni je tihi komentar s uključenom historijskom perspektivom, aluzijom na morbidnu sadašnjost, i strahom u krajnje neizvjesnu budućnost građevinskih objekta na koje se rad oslanja.
U Skenderiji izložba UHVAĆENI umjetnice Šejle Kamerić_61133cdeed56f.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

UHVAĆENI (HOOKED) je serije radova umjetnice Šejle Kamerić koji su od 2010. do danas predstavljeni u Berlinu, Beču, Geteborgu, Istanbulu i mnogim drugim svjetskim centrima umjetnosti, a ove godine prvi put u cijelosti i u Bosni i Hercegovini. Nakon postavke na Stadionu Grbavica, Domu USAOJ-a u Bihaću, hali Željezare u Zenici, intervencija UHVAĆENI će biti otvorena za javnost u dvorani ‘Mirza Delibašić’ u Sarajevu, od 15:30 do 20:30, u srijedu 11.8.2021.

Postavka UHVAĆENI broji 14 crnih i bijelih heklanih radova velikih dimenzija koje umjetnica Šejla Kamerić predstavlja kao svojevrsnu pop-up intervenciju u zanemarenim ili od ljudi ispražnjenim lokacijama. Na taj način ona uspostavlja dijalog s neposrednom prostornom okolinom, njenom logikom i zakonitostima, unutar kojih javni prostori postaju poprišta kreiranja, kolaboracije i participacije.

Izložba Uhvaćeni je tihi komentar s uključenom historijskom perspektivom, aluzijom na morbidnu sadašnjost, i strahom u krajnje neizvjesnu budućnost građevinskih objekta na koje se rad oslanja. Ujedno, rad se obraća i konzervativnom svijetu muškaraca ukazujući na položaj žene kao glavne protagonistice osmišljavanja i izrade miljea.

Kustos izložbe je Irfan Hošić, a organizacija je kooperacija  Udruženja Realstage Sarajevo, Centar za savremenu kulturu KRAK iz Bihaća, Obala Art Centar – Sarajevo i Udruženja Naša djeca iz Zenice.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.