U Skenderiji izložba UHVAĆENI umjetnice Šejle Kamerić

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Izložba Uhvaćeni je tihi komentar s uključenom historijskom perspektivom, aluzijom na morbidnu sadašnjost, i strahom u krajnje neizvjesnu budućnost građevinskih objekta na koje se rad oslanja.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

UHVAĆENI (HOOKED) je serije radova umjetnice Šejle Kamerić koji su od 2010. do danas predstavljeni u Berlinu, Beču, Geteborgu, Istanbulu i mnogim drugim svjetskim centrima umjetnosti, a ove godine prvi put u cijelosti i u Bosni i Hercegovini. Nakon postavke na Stadionu Grbavica, Domu USAOJ-a u Bihaću, hali Željezare u Zenici, intervencija UHVAĆENI će biti otvorena za javnost u dvorani ‘Mirza Delibašić’ u Sarajevu, od 15:30 do 20:30, u srijedu 11.8.2021.

Postavka UHVAĆENI broji 14 crnih i bijelih heklanih radova velikih dimenzija koje umjetnica Šejla Kamerić predstavlja kao svojevrsnu pop-up intervenciju u zanemarenim ili od ljudi ispražnjenim lokacijama. Na taj način ona uspostavlja dijalog s neposrednom prostornom okolinom, njenom logikom i zakonitostima, unutar kojih javni prostori postaju poprišta kreiranja, kolaboracije i participacije.

Izložba Uhvaćeni je tihi komentar s uključenom historijskom perspektivom, aluzijom na morbidnu sadašnjost, i strahom u krajnje neizvjesnu budućnost građevinskih objekta na koje se rad oslanja. Ujedno, rad se obraća i konzervativnom svijetu muškaraca ukazujući na položaj žene kao glavne protagonistice osmišljavanja i izrade miljea.

Kustos izložbe je Irfan Hošić, a organizacija je kooperacija  Udruženja Realstage Sarajevo, Centar za savremenu kulturu KRAK iz Bihaća, Obala Art Centar – Sarajevo i Udruženja Naša djeca iz Zenice.

Čitajte više