Stop napadu na savjesne građane!

Da li napadima na humane i poštene građane kriminalci žele poručiti da su zaštićeni od strane države?
Stop napadu na savjesne građane!_6111d6a59b8f8.png
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

U posljednje vrijeme u regionu i svijetu zabilježen je značajan broj napada na novinare, od prijetnji na društvenim mrežama, do fizičkih napada i ugrožavanja života. U BiH predstavnike novinarske struke zabrinjava sve učestalija pojava online nasilja i rast broja prijetnji koje novinari dobijaju putem društvenih mreža i u komentarima na internet portalima. U Srbiji imamo primjer da je nedavno Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo napad na sandžačkog novinara i direktora “Sandžak” televizije (STV) Salahudina Fetića koji je usred izvještavanja sa zasijedanja Skupštine grada fizički napadnut, prilikom čega mu je ukraden službeni mobilni telefon u organiziranom napadu nekoliko lica poznatih javnosti i to se desilo u prostoriji Skupšine grada. Suđenje je u toku i nadamo se da će nadležne institucije u korist žrtve, tj. novinara, okončati ovu nepravdu koja traje par godina.

Nedavno je novinar iz Sjenice Edin Hamidović počeo dobijati prijetnje koje policija nije shvatala ozbiljno. Prije par dana upucan je sa četiri metka, od kojih je jedan završio u rame, jedan u nogu, gdje je zakačio arteriju, a dva u stomak. Nezvanično, kasnije su mu pronađena još tri metka. To se desilo u centru grada, dok je bio sa suprugom i djecom koji su dobili teške traume. Svi koju znaju Hamidovića svjedoče da je plemenita i humana osoba koja putem humanitarnih aktivnosti pomaže svim ugroženim kategorijama stanovništva.

Savjesni građani apeluju da se imenovani krivci što prije privedu licu pravde i osude, ako postoji dio savjesne policije i nekorumpiranih pripadnika pravosuđa. Ovo društvo ne želi da nasilje nad bilo kim postane društveno prihvatljiv obrazac ponašanja i apeluje da se osigura sloboda novinarskog izvještavanja, sloboda govora, mišljenja, te primjereno kazne beskrupulozni napadači. Većina sugrađana za ove napade osuđuje čelnike stranke SDP, koju već nazivaju strankom kriminalaca, uz svjedočenja da dio policije i pravosuđa sarađuje sa kriminalnim miljeom. Kao da se sandžačko društvo polako dijeli na vjernike, sa jedne strane, i osobe kriminalnog djelovanja sa druge.

I u regionu je evidentno sve više apela i protesta zbog napada na tamošnje novinare, zasad, u vidu mirnog okupljanja medijskih djelatnika pod sloganom “Stop napadu na novinare!”

Osim napada na novinare u Sandžaku su evidentne i prijetnje funkcionerima i članovima Stranke pravde i pomirenja, pa i imama džamije uz poruke tipa “hoćete li još olova”, “i tebe treba ovjeriti (prim.aut. upucati”…

Ovim povodom se i moja malenkost pridružuje savjesnim Sandžaklijama i apeluje na buđenje svijesti policije i pravosuđa, jer je javnost zgrožena i na ivici je strpljenja da pravdu uzme u svoje ruke. Da li napadima na humane i poštene građane kriminalci žele poručiti da su zaštićeni od strane države?

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.