Mali roboti “jedu” otpad iz okeana

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Jellyfishbot može da pluta, a veliki je koliko i prosečan putnički kofer.
Jally
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Životna sredina sve više trpi, a među ozbiljnim problemima je otpad koji završava u morima i okeanima, te uništava floru i faunu. Jellyfishbot roboti bi ovaj problem mogli da ublaže, budući da se „hrane“ upravo otpadnim materijama.

Roboti su nastali u kompaniji IADYS, a dizajnirani su tako da uklanjaju otpad iz vode. Već se testiraju u petnaest francuskih luka, a uskoro stižu i u druge delove Evrope, te u Aziju. Jellyfishbot može da pluta, a veliki je koliko i prosečan putnički kofer. Otpad sakuplja uz pomoć velike mreže, a može da se uvlači i u uzane prolaze i prostor između brodova.

Otpad se najviše zadržava u brodskim pristaništima, pa su ovakvi „vodeni usisivači“ dragoceni u čišćenju takvih prostora. Na taj način se sprečava da se štetne materije šire dalje, što je važna mera u zaštiti mora i okeana u kojima godišnje završe velike količine plastike i drugih materijala koji u vodama ostaju godinama, čak stolećima.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.