Mali roboti “jedu” otpad iz okeana

Jellyfishbot može da pluta, a veliki je koliko i prosečan putnički kofer.
Jally
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Životna sredina sve više trpi, a među ozbiljnim problemima je otpad koji završava u morima i okeanima, te uništava floru i faunu. Jellyfishbot roboti bi ovaj problem mogli da ublaže, budući da se „hrane“ upravo otpadnim materijama.

Roboti su nastali u kompaniji IADYS, a dizajnirani su tako da uklanjaju otpad iz vode. Već se testiraju u petnaest francuskih luka, a uskoro stižu i u druge delove Evrope, te u Aziju. Jellyfishbot može da pluta, a veliki je koliko i prosečan putnički kofer. Otpad sakuplja uz pomoć velike mreže, a može da se uvlači i u uzane prolaze i prostor između brodova.

Otpad se najviše zadržava u brodskim pristaništima, pa su ovakvi „vodeni usisivači“ dragoceni u čišćenju takvih prostora. Na taj način se sprečava da se štetne materije šire dalje, što je važna mera u zaštiti mora i okeana u kojima godišnje završe velike količine plastike i drugih materijala koji u vodama ostaju godinama, čak stolećima.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.