Kvantni efekti fotosinteze

Danas je kvantna biologija multidisciplinarna nauka u kojoj se prepliću znanja iz fizike, hemije i biologije.
VRT FIZIKE: KVANTNI EFEKTI FOTOSINTEZE_610e09c21c90e.png
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

„Jedan od najvažnijij obnovljivih izvora energije je sunčeva energija koja se u solarnim ćelijama pretvara u električnu. Međutim, postoje gornji limiti na efikasnost solarnih ćelija koji proističu iz fundamentalnih zakona statističke mehanike i kvantne fizike“, kaže dr Veljko Janković iz Instituta za fiziku u Beogradu u tridesetoj epizodi naučno-popularnog serijala „Vrt fizike“ u kojoj objašnjava kako imitacija prirodnih procesa može pomoći u povećanju energetske efikasnosti.

„Fizičari primećuju zapanjujuću sličnost između konverzije solarne energije u električnu i primarnih procesa prirodne fotosinteze“, kaže dr Janković i dodaje da u postizanju efikasnosti transfera energije priroda koristi kvantne efekte, pa se poslednjih godina intenzivno razvija kvantna biologija.

Međutim, interesovanje za kvantne efekte u biološkim procesima je znatno starije od prvih eksperimenata koji idu u ovom pravcu, pa su tako oni bili tema diskusije fizičara još u ranim danima kvantne mehanike. Kako kaže dr Janković, na tu temu su uvek postojala oprečna mišljenja, pa se tako oko ključnih stavova nisu slagali ni Bor i Šredinger.

Danas je kvantna biologija multidisciplinarna nauka u kojoj se prepliću znanja iz fizike, hemije i biologije. „Kao što je filozof Ludvig Vitgenštajn govorio da su granice njegovog jezika granice njegovog sveta, u ovo polje svako od istraživača donos svoj jezik i pokušava da intepretira stvari iz svog ugla“, kaže dr Janković.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.