SAD vratile Iraku 17.000 opljačkanih antičkih predmeta

Tokom i poslije invazije na Irak 2003. koju su predvodile SAD i Britanija, ukradeno je hiljade antičkih predmeta. Poslije skoro 20 godina SAD su vratile dio – uključujući i glinenu ploču sa odlomkom iz Epa o Gilgamešu.
SAD vratile Iraku 17.000 opljačkanih antičkih predmeta_610b4f53b93ef.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

U srijedu (28. jula) američka vlada potvrdila je da će više od 17.000 arheoloških predmeta biti vraćeno u Irak. Nakon toga, sve je išlo brzo: opljačkano istorijsko blago iz vremena Sumera, staro otprilike 4.000 godina, vraćeno je već sutradan – avionom iračkog premijera Mustafe al-Kadimija, koji je bio na razgovorima kod predsjednika Džozefa Bajdena.

Irački ministar kulture Hasan Nazim rekao je da se radi o „najvećem povratku antičkih predmeta” u istoriji Iraka i da je to rezultat višemjesečnog rada iračkih vlasti i iračke ambasade u Vašingtonu.

Šef iračkog Instituta za očuvanje antičkih predmeta i istorije, Abdula Koršid Kader je oduševljen. Velika Britanija je 2018. Iraku vratila neke opljačkane antičke predmete, a sad i SAD. On se takođe nada da će ostatak svijeta učestvovati u pronalaženju i vraćanju izgubljenog, odnosno opljačkanog arheološkog blaga iz Iraka.

Kader je profesor na arheološkom fakultetu univerziteta Salah-al-Din u Erbilu i više od 20 godina vodeća ličnost u iračkoj arheologiji. On i njegove kolege intenzivno rade na postavljanju temelja za obnovu arheoloških objekata u Iraku oštećenih u godinama rata i drugih sukoba.

Opljačkana kulturna baština

Antropološkinja Elizabet Stoun je profesorka na njujorškom univerzitetu Stony Brook i učestvovala je u nekoliko arheoloških iskopavanja u Iraku. Važi za stručnjaka u ovoj oblasti i za DW kaže da je većina ovih predmeta prvobitno bila u Iračkom nacionalnom muzeju u Bagdadu, koji je „u velikoj mjeri opljačkan tokom invazije koju su predvodile SAD”.

„Svi su znali da su te stvari ukradene direktno iz muzeja, jer je sve bilo numerisano prema muzejskom katalogu. To jednostavno nije moglo biti ilegalno iskopavanje”, naglasila je Stoun.

Stoun takođe kaže da su neki od antičkih predmeta prije mnogo godina oduzeti na carini u SAD.

Zbog Gilgameša na sudu

Međutim, bilo je i predmeta koji su se nalazili u nečijem vlasništvu: među kupcima su renomirani univerzitet Kornel, kao i lanac robnih kuća Hobi Lobi.

Hobi Lobi je kupio jednu glinenu ploču sa klinastim pismom da bi je izložio u Vašingtonskom biblijskom muzeju koji finansira Dejvid Grin, osnivač tog lanca. Međutim, na ploči dimenzija oko 15×12 centimetara na akadskom uklesani su dijelovi Epa o Gilgamešu koji se smatra jednim od najstarijih djela svjetske književnosti.

Prije samo nekoliko dana, sud u Njujorku je donio odluku da se ploča odmah mora vratiti u Irak. Ploču je navodno američki trgovac antikvitetima kupio od porodice trgovca starim kovanicama u Londonu.

Američko ministarstvo pravde obrazložilo je presudu rekavši da su „trgovac antikvitetima i američki stručnjak za klinopis poslali ploču Sjedinjenim Državama bez prethodnog prijavljivanja njenog sadržaja carini. Nakon što je ploča uvezena i očišćena, stručnjaci za klinasto pismo su vidjeli da sadrži dio Epa o Gilgamešu”.

Kulturna baština na Bliskom istoku i dalje u opasnosti

Nelegalna iskopavanja, krađe i organizovano krijumčarenje istorijskih predmeta stalni su problem u regionu – posebno u Iraku i Siriji. Trgovci na crnom tržištu, krijumčari i pripadnici tzv. „Islamske države” (IS) koriste haotičnu situaciju na Bliskom istoku za prodaju antikviteta u inostranstvu.

Istoričar Kader naglašava da se ne radi samo o gubitku predmeta, već i o gubitku povjerenja u arheologiju u Iraku. On je sebi postavio cilj da „vrati povjerenje i samopoštovanje iračke muzejske zajednice i arheoloških stručnjaka uspostavljanjem i jačanjem nacionalnog programa za očuvanje kulturne baštine”.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.