Položaj žena u knjževnosti

Mladi su tom prilikom saznali da su jedni od prvih književnih djela napisanih od strane žena, koji s bave pravima žena u savremenom svijetu, potekli upravo iz bošnjačkog pera.
Tenvir: Položaj žena u knjževnosti_610b51a078efa.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Čitalački klub udruženja Tenvir održao je, u prostorijama Kancelarije za mlade ,,Razgovor o bošnjačkim književnicama” koji je predvodila Nejira Beširović. Diskutovali su o položaju žene u književnosti, kao i o 3 odabrane, najpoznatije književnice Bošnjakinje, javlja Tacka.net.

Mladi su tom prilikom saznali da je Nafija Sarajlić (1893-1970) svoj cjelokupni opus napisala za samo 3 godine. Da se za mnoge bošnjačke narodne pjesme smatra da ih je napisala Umihana Čuvidina (1794-1870). Da su jedni od prvih književnih djela napisanih od strane žena, koji s bave pravima žena u savremenom svijetu, potekli upravo iz bošnjačkog pera. Da je Nurija Bazdulj-Hubijar, osim što je književnica i specijalista medicinske mikrobiologije.

Tenvir je nevladina omladinska organizacija čiji je cilj edukovanje mladih o historiji, religiji, nauci kao i o književnosti. Organizacija trenutno djeluje u Srbiji, konkretnije u Sandžaku, Bosni i Hercegovini, Turskoj i Crnoj Gori.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.