Ljetovanje mnogim Europljanima nedostižan luksuz

Makar su u ovim ljetnim mjesecima plaže gotovo posvuda pune, oko 35 milijuna građana EU previše je siromašno za otići na ljetovanje. A i sve je više odredišta koja uopće ne žele "siromašne" goste.
Fotolaboratorija
Fotolaboratorija
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Prema istraživanju Europske udruge sindikata koja okuplja 45 milijuna članova u 38 zemalja Europe, oko 35 milijuna Europljana nema novaca uopće si priuštiti barem tjedan dana ljetovanja. “Odmor ne smije biti nikakav luksuz samo za malobrojne”, upozorava zamjenica glavnog tajnika Udruge, Esther Lynch. “Dok su sad mnogi zaposleni na putu i uživaju slobodne dane s obitelji i prijateljima, milijuni građana ostaju bez toga jer su im primanja previše niska.” Smatra kako i to pokazuje kako je blagostanje u Europi proteklog desetljeća poraslo, ali kako ono nipošto nije ravnomjerno raspoređeno.

Istraživanje sindikata pokazuje kako 28% građana EU starijih od 16 godina zapravo nemaju novaca za tjedan dana odmora, među građanima koji i inače jedva vežu kraj s krajem – dakle imaju prihode koji su niži od 60% nacionalnog prosjeka, takvih je čak 59,5%.

Možda nije sve u novcu…

Naravno, sindikati u svom istraživanju ne raspolažu informacijom je li te siromašne osobe ipak idu na nekakav odmor, pogotovo kad se samo promatra njihov prihod. Jer tako ispada da si odmor najmanje mogu priuštiti zaposleni niskih primanja zemalja koje su često i same turistička odredišta: na prvom mjestu je tu Grčka gdje si 88,9% građana niskih primanja ne mogu priuštiti ljetovanje, slijede Rumunjska (86,8%), Hrvatska (84,7%) i Cipar (79,2%).

Vjerojatno je da će siromašniji stanovnici tih država ipak nekako “malo okusiti mora” kod rodbine i prijatelja i da će ih to doći jeftinije nego kad im predstoji put u inozemstvo iz nekih zemalja sjevera Europe. I to mada je Nijemcima njihov “Urlaub” nešto zbog čega su spremni mnogo toga žrtvovati: ništa, čak niti automobil nije veći prioritet nego ostaviti barem nešto novaca po strani kako bi se otišlo na ljetovanje.

Ali tu neće biti novaca na rasipanje – i tu je još jedan trend koji je sve prisutniji u turističkim odredištima: nitko više ne želi turiste koji nemaju novaca. Španjolska još u doba Franca je vjerovala kako će joj masovni turizam donijeti blagostanje, ali makar je obala unakažena golemim betonskim hotelima, sad sve više regija traži način riješiti se gostiju koji su za male novce došli na odmor i jedva što troši dok je na odredištu. A provesti odmor na atraktivnoj lokaciji je sve skuplje – i definitivno previše skupo za goste plićeg džepa.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.