Sjenici učinjena velika nepravda jer je sjedište Rezervata u Novoj Varoši

Prostor, inače posebno zapažen među raznim istraživačima i ljubiteljima prirode. Brojne zamjerke na upravljanje rezervatom, tokom rasprave iznijelu su predstavnici ribolovačkog društva „Vapa“ iz Sjenice.
Sjenici učinjena velika nepravda jer je sjedište Rezervata u Novoj Varoši_610a95555d99b.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

U Sali Skupštine Opštine Sjenica održana je javna rasprava o nacrtu Uredbe o proglašenju i studiji zaštite specijalnog rezervata prirode “Uvac”. Osim Sjenice, rasprave su održane su i u Novoj Varoši I Priboju čiju teritoriju također zahvata rezervat.

O studiji zaštite, proširenju rezervata, kategorizaciji na prvi i drugi stepen zaštite, govorili su predstavnici Zavoda za zaštitu prirode Srbije, nadležnog ministarstva uz prisustvo i direktorice Uprave rezervata iz Nove Varoši. Ideja i cilj je da u nekom narednom periodu prostor Uvca, koji prolazi kroz fazu nove revizije, bude zaštićen na bolji način.

Da je još davno prepoznato kao međunarodno značajno područje govori i činjenica da se nalazi na listi Važnih staništa ptica u Evropi.

Prostor, inače posebno zapažen među raznim istraživačima i ljubiteljima prirode. Brojne zamjerke na upravljanje rezervatom, tokom rasprave iznijelu su predstavnici ribolovačkog društva „Vapa“ iz Sjenice.

Predstavnici Turističke organizacije Sjenica, također nezadovoljni načinom na koji uprava rezervata raspoređuje broj plovila na Sjeničkom jezeru, kao i neravnopravan raspored turističkih tura i turista.

Odbornica u lokalnom parlamentu u Sjenici Sanela Halković, smatra da je Sjenici učinjena velika nepravda jer je sjedište Rezervata smješteno u Novoj Varoši. Istakla je i probleme s kojima se mještani susreću zbog zabrana koje su porpisane postojanjem i rezervata „Uvac“ i rezervata „Peštersko polje“. Zatražila je izmještanje sjedišta rezervata „Uvac“ u Sjenicu ili njegovu reorganizaciju i uvođenje dvojnog upravljanja i iz Sjenice i iz Nove Varoši.

Predstavnici Zavoda i Ministarstva pozvali su zainteresovane da primjedbe i sugestije upute na njihovu adresu, kako bi  ih uzeli u razmatranje.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.