Upoznaj mjesto u Saudijskoj Arabiji u kojem je Musa, a.s., živio deset godina

Musa, a.s., došao je u to mjesto nakon bijega iz Egipta i ostao je u njemu deset godina, nakon što je postao zet drugog poslanika Šuajba, a.s., prije nego što se vratio u Egipat da faraona i njegove sljedbenike poziva na pravi put.
cea6acfd-dc14-4c3b-a8ab-6d1d9acfdff7_16x9_788x442-768x432
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Vrlo malo ljudi zna za mjesto gdje je poslanik Musa, a.s., živio prije nego je postao Allahov poslanik i poslan u misiju dostavljanja vjere faraonu i njegovom narodu, a još je manje onih koji su posjetili to mjesto, iako se priča i mjesto spominju u Kur’anu.
Značaj mjesta je u tome što se u njegovom nazivu nalazi ime Šuajba, a.s., Musaovog, a.s., druga i punca.

Isklesana brda stoje kao svjedoci besmrtne priče koja se dogodila u predjelu pokrajine Al-Bida’a. To je jedno od najbogatijih historijskih znamenitosti u blizini Crvenog mora.  Magha’er Shuaib – Šuajbove pećine su historijsko mjesto 225 km sjeverozapadno od saudijskog grada Tabuka.

Musa, a.s., došao je u to mjesto nakon bijega iz Egipta i ostao je u njemu deset godina, nakon što je postao zet drugog poslanika Šuajba, a.s., prije nego što se vratio u Egipat da faraona i njegove sljedbenike poziva na pravi put.

Mjesto je sačuvalo svoja historijska obilježja s urezanim fasadama. Dr. Ahmed Al Abboudi, vanredni profesor na Odsjeku za arheologiju Univerziteta kralj Saud, smatra da je mjesto čak starije od Madaina, naselja  Saliha, a.s.

Istraživanja i studije koje su se bavile ovim mjestom pokazale su da je Magha’er Shuaib, koji se nalazi u saudijskoj pokrajini Al-Bida’a, ustvari Medjen koji se spominje u Kur’anu.

Istraživanja su potvrdila da je Magha’er Shuaib mjesto gdje je živio poslanik Musa, a.s., prije poslanstva, o kojem nas je obavijestio Kur’an. „Mjesto nije opsežno istraženo i do sad mu nije poklanjana zaslužena pažnja, osim nekoliko posjeta državnih dužnosnika“, ističe Al-Abboudi i objašnjava: „Ime, lokacija i izgled mjesta ukazuj na to da je ovo mjesto o kojem govori kur’anska priča o Musau, a.s. i Šuajbu, a.s.“

Zbog sličnosti u stilu izgradnje između Medaina i Magha’er Shuaib, mnogi promatrači nisu svjesni da su to dva različita mjesta međusobno udaljena oko 400 km prema Crvenom moru. Ova dva mjesta, također, dijele sličnosti s lokacijom „Petra” u Jordanu, u smislu arhitekture.
Priča o Musau, a.s., i Šuajbu, a.s.

Kur’an detaljno navodi priču o Musau, a.s., i kako je pobjegao iz Egipta zbog incidenta u kojem je nenamjerno ubio čovjeka iz faraonovog naroda, nakon što ga je vidio da se tuče s Izraelićaninom. Musa, a.s., je otišao u Medjen, koji se nalazio s druge strane Crvenog mora. Kad je došao do bunara ugledao je dvije djevojke koje su čekale svoj red da donesu vodu za svoje stado. Musa, a.s., im je prišao i ponudio svoju pomoć, a potom se povuko u hlad. Kada su se djevojke vratile svom ocu Šuajbu, rekle su mu da nagradi Musaa, a.s., za njegovu pomoć.  Šuajb je uvidio da je Musa, a.s., častan i hrabar mladić pa ga je zamolio da ostane s njim osam godina i ponudio mu da oženi jednu njegovu kćerku, Musa, a.s., je prihvatio i ostao 10 godina.

Al-Abboudi smatra da je upravo lokacija Magha’er Shuaib, koja se nalazi u pokrajini Bida’a, na sjeverozapadnom dijelu Arapskog poluostrva, mjesto o kojem nas obavještava Kur’an da je Musa, a.s., proveo u njemu deset godina, te pojašnjava kako je sjeverozapadni dio Arapskog poluostrva područje „koje nosi velike tajne i krije brojne ostatke drevnih civilizacija. Ali, većina toga još nije iskopana i istražena.”

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.