Umjetnica NeSpoon u muralu naslikanom u Mostaru sačuvala sjećanje na sve žene stradale u ratu

Organizatorice Street Arts Festivala Mostar su mjesec juli posvetile ženama koje se bave uličnom umjetnošću, pa su ugostile nekoliko svjetskih umjetnica, između ostalih i NeSpoon. NeSpoon je naslikala mural s bh. motivom heklanja u Ulici Kralja Tomislava.
Umjetnica NeSpoon u muralu naslikanom u Mostaru sačuvala sjećanje na sve žene stradale u ratu_6108b0e0e97ab.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Poljakinja NeSpoon stvara nevjerovatna umjetnička djela izrađena u obliku čipke. Kako bi ukrasila stare ili uništene dijelove grada, ova svestrana umjetnica stvara čipku koju polaže na površine i instantno mijenja njihov izgled. Njezina čipka je metafora za simetriju i harmoniju.

Ulice poljskih gradova pune su njenih radova, a čipkasti tragovi mogu se vidjeti i u nekim drugim evropskim gradovima. Prošli mjesec je ova velika umjetnica ostavila svoj trag i u Mostaru.

Organizatorice Street Arts Festivala Mostar su mjesec juli posvetile ženama koje se bave uličnom umjetnošću, pa su ugostile nekoliko svjetskih umjetnica, između ostalih i NeSpoon. NeSpoon je naslikala mural s bh. motivom heklanja u Ulici Kralja Tomislava.

– Bila je to jedna od najjednostavnijih čipki koje sam ikad naslikala. Ali emotivno – vjerovatno jedan od mojih najtežih projekata. Prvi put u mom životu zid je na sebi imao jasne tragove rata, desetine rupa od metaka po cijeloj fasadi. Radeći na ovom mjestu, nisam mogla prestati razmišljati o tragičnoj historiji Mostara, fascinantnog i multikulturalnog grada. Uzorak čipke koji sam koristila je bio ‘lokalni’ kako su mi rekli svi s kojima sam razgovarala. ‘Moja baka je imala isti takav na TV-u, na kauču…’ ili ‘Moja mama je nekad vezla isti uzorak.’ Riječi su koje su se ponavljale iznova i iznova. Razmišljala sam, kao i većima dugih umjetnika/ca Street Arts Festivala Mostar da li bih trebala prekriti te rupe od metaka, naslikati nešto lijepo i zaboraviti na prošlost. Nisam mogla. Izrada čipke vrlo je ženstvena stvar. Dok sam radila, razmišljala sam o sudbini žena koje su žrtve ratova u cijelom svijetu. Ovdje, u Bosni i Hercegovini, to je imalo nevjerovatnu dimenziju. Institucionalno seksualno nasilje i masovno silovanje bili su okrutni instrument terora koji se koristio u ovom sukobu, pred cijelim svijetom. Nisam htjela razmišljati o tome, ali jesam. Tako su rupe od metaka postale dio mog murala. Mnogo hvala nevjerotanim djevojkama koje vode festival. Marina, Saira, Majo, Sabina, bilo je zadovoljstvo sarađivati s vama. Veliki zagrlja svim divnim ljudima koje sam upoznala u Mostaru, bilo je to nevjerovatno vrijeme!, napisala je na svom Facebook profilu umjetnica.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.