Schwarz-Schillingu uručena plaketa počasnog građanina Sarajeva

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je u sarajevskoj Vijećnici uručila plaketu počasnog građanina Sarajeva bivšem visokom predstavniku i bivšem medijatoru u BiH, Christianu Schwarz-Schilingu.
Schwarz-Schillingu uručena plaketa počasnog građanina Sarajeva_6108ac8452190.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

„Svaka osoba koja je preživjela rat, zna kakvu ste vi podršku dali BiH”, rekla je gradonačelnica Benjamina Karić tokom ceremonije uručenja plakete počasnog građanina Sarajeva njemačkom političaru i bivšem ministru pošte i telekomunikacija Schwarz-Schilingu.

„Moji roditelji su mi pričali o tome. Vi ste istorijska ličnost, koja je pomogla ovom gradu. Širili ste istinu o BiH a dolazili ste u Sarajevo i za vrijeme rata. Svoga sina, kada poraste, podučavaću o tome šta ste Vi uradili za ovaj grad”, rekla je Benjamina Karić.

Schwarz-Schilling je podsjetio kako je o dešavanjima u BiH najprije saznao iz članaka američkog novinara Roya Gutmana i da je zbog BiH podnio ostavku na mjestu ministra u kabinetu Helmuta Kohla, nakon što je od njemačke vlade tražio da poduzme korake kako bi se ubijanje u BiH zaustavilo. Potom se obratio gradonačelnici Karić riječima: „Vi ste predstavnica mlade generacije u koju ja vjerujem”.

Pomenuo je kako su ga studenti, kojima je predavao u Sarajevu, stalno pitali da li da se vrate na Zapad, gdje im sada žive roditelji koji su pobjegli od rata. On im je savjetovao da završe fakultete, nađu posao, osnuju porodice a onda svojim znanjem učine nešto za BiH i budu generacija koja će, kao ona u Njemačkoj, „rušiti zidove”.

“Trebam Vašu pomoć i nadam se da će ovo biti početak naše saradnje”, rekla je Schwarz-Schillingu gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić i dodala :”Mi kao mlada generacija nećemo iznevjeriti Vaše ulaganje u BiH”. Gradonačelnica Karić je 91-godišnjeg njemačkog političara, koji je u BiH došao da isprati starog visokog predstavnika Valentina Inzka i pozdravi dolazak novog šefa OHR-a Christiana Schmidta, pozvala da svoj stoti rođendan proslavi u sarajevskoj Vijećnici.  

Uručenju titule počasnog građanina Sarajeva Schwarz-Schillingu, koja je bila odgođena zbog korone, prisustvovali su i predstavnici Ambasade SR Njemačke u Sarajevu.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.