Deca božurova pevaju o Srbiji

Reč je o patriotskoj pesmi koju je još pre desetak godina napisao još kao dečak Novopazarac Luka Božović, uz podršku i mentorstvo kosovsko-metohijskog pesnika Nenada Radenkovića Jera, dok je muziku komponovala profesorka Pavlović u saradnji sa dr Petrom Ilićem, profesorom sa Akademije umetnosti u Zvečanu.
Deca božurova pevaju o Srbiji_6108ae986a361.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Deca sa Kosova i Metohije snimila su autorsku pesmu “Srbija” pod patronatom Učiteljskog fakulteta u Leposaviću, a uz podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju.  Jedan od najboljih muzičkih pedagoga i odličan poznavalac prilika u tom kraju profesorica Biljana Belojica Pavlović, kaže da povod nije samo uživanje u muzici, već je ova pesma i vrlo moćan način borbe za opstanak na Kosovu.

Ovu priču ona je pokrenula sa Ivanom Todić, vaspitačicom predškolske ustanove „Naša radost“  iz Leposavića.  Reč je o patriotskoj pesmi koju je još pre desetak godina napisao još kao dečak Novopazarac Luka Božović, uz podršku i mentorstvo kosovsko-metohijskog pesnika Nenada Radenkovića Jera, dok je muziku komponovala profesorka Pavlović u saradnji sa dr Petrom Ilićem, profesorom sa Akademije umetnosti u Zvečanu.

„Moram reći da sam oduševljena decom, njihovom istrajnošću, energijom, kao i  vaspitačima, roditeljima, mnogim društvenim institucijama i pojedincima iz opštine Leposavić, jer su složno i sa velikom  posvećenošću i ozbiljnošću pristupili realizaciji ovog projekta, a to znači da su ovakva dešavanja za njih suštinski važna. Ovakve pesme i aktivnosti bodre, snaže, ulivaju  volju i optimizam, jačaju izdržljivost, nacionalnu svest i karakter,  patriotizam, a to su upravo one vrednosti i osobine koje je potrebno negovati kako bi se opstalo u ovakvim društvenim uslovima na Кosovu i Metohiji.    Zato je podrška ovakvim aktivnostima od neprocenjivog značaja za ljude na ovoj teritoriji. Godinama unazad Srbija i srpski narod iskreno brinu o deci sa Кosova i Metohije, pružajući im snažnu podršku, i ovo je jedna prilika da deca sa Кosova i Metohije uzvrate tu pažnju i ljubav, da pošalju poruku da su tu, da vole svoju zemlju i da su rešeni da ostanu na svojim ognjištima“, kazala je ona.

Istraživanje koje su sprovele profesorke Pavlović i Sarajlić pokazalo je da su patriotske pesme zapostavljene u udžbenicima i u nastavnom procesu. Iz tog razloga one su u svojoj knjizi Nacionalno vaspitanje u nastavi muzike pružile bogat izbor ovih  pesama, koje mogu da pevaju deca predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta. Ove pesme su od posebnog značaja u vaspitanju dece na Кosovu i Metohiji, smatra i vaspitač Ivana Todić, zbog čega je zajedno sa prof. Pavlović osmislila projekat koji treba da doprinese promovisanju ovih pesama u cilju što kvalitetnijeg vaspitanja dece sa Кosova i Metohije u duhu nacionalnih vrednosti.

Pesma je snimljena u „Tilko studiju“ profesora Dušana Popovića iz Кosovske Mitrovice, koji će raditi na njenom aranžmanu i oblikovanju. Кvalitetu pesme doprineće stručna klavirska pratnja dr Petra Ilića, i Anje Pavlović na violini.

Promocija pesme i spota očekuje se na jesen.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.