Deca božurova pevaju o Srbiji

Reč je o patriotskoj pesmi koju je još pre desetak godina napisao još kao dečak Novopazarac Luka Božović, uz podršku i mentorstvo kosovsko-metohijskog pesnika Nenada Radenkovića Jera, dok je muziku komponovala profesorka Pavlović u saradnji sa dr Petrom Ilićem, profesorom sa Akademije umetnosti u Zvečanu.
Deca božurova pevaju o Srbiji_6108ae986a361.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Deca sa Kosova i Metohije snimila su autorsku pesmu “Srbija” pod patronatom Učiteljskog fakulteta u Leposaviću, a uz podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju.  Jedan od najboljih muzičkih pedagoga i odličan poznavalac prilika u tom kraju profesorica Biljana Belojica Pavlović, kaže da povod nije samo uživanje u muzici, već je ova pesma i vrlo moćan način borbe za opstanak na Kosovu.

Ovu priču ona je pokrenula sa Ivanom Todić, vaspitačicom predškolske ustanove „Naša radost“  iz Leposavića.  Reč je o patriotskoj pesmi koju je još pre desetak godina napisao još kao dečak Novopazarac Luka Božović, uz podršku i mentorstvo kosovsko-metohijskog pesnika Nenada Radenkovića Jera, dok je muziku komponovala profesorka Pavlović u saradnji sa dr Petrom Ilićem, profesorom sa Akademije umetnosti u Zvečanu.

„Moram reći da sam oduševljena decom, njihovom istrajnošću, energijom, kao i  vaspitačima, roditeljima, mnogim društvenim institucijama i pojedincima iz opštine Leposavić, jer su složno i sa velikom  posvećenošću i ozbiljnošću pristupili realizaciji ovog projekta, a to znači da su ovakva dešavanja za njih suštinski važna. Ovakve pesme i aktivnosti bodre, snaže, ulivaju  volju i optimizam, jačaju izdržljivost, nacionalnu svest i karakter,  patriotizam, a to su upravo one vrednosti i osobine koje je potrebno negovati kako bi se opstalo u ovakvim društvenim uslovima na Кosovu i Metohiji.    Zato je podrška ovakvim aktivnostima od neprocenjivog značaja za ljude na ovoj teritoriji. Godinama unazad Srbija i srpski narod iskreno brinu o deci sa Кosova i Metohije, pružajući im snažnu podršku, i ovo je jedna prilika da deca sa Кosova i Metohije uzvrate tu pažnju i ljubav, da pošalju poruku da su tu, da vole svoju zemlju i da su rešeni da ostanu na svojim ognjištima“, kazala je ona.

Istraživanje koje su sprovele profesorke Pavlović i Sarajlić pokazalo je da su patriotske pesme zapostavljene u udžbenicima i u nastavnom procesu. Iz tog razloga one su u svojoj knjizi Nacionalno vaspitanje u nastavi muzike pružile bogat izbor ovih  pesama, koje mogu da pevaju deca predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta. Ove pesme su od posebnog značaja u vaspitanju dece na Кosovu i Metohiji, smatra i vaspitač Ivana Todić, zbog čega je zajedno sa prof. Pavlović osmislila projekat koji treba da doprinese promovisanju ovih pesama u cilju što kvalitetnijeg vaspitanja dece sa Кosova i Metohije u duhu nacionalnih vrednosti.

Pesma je snimljena u „Tilko studiju“ profesora Dušana Popovića iz Кosovske Mitrovice, koji će raditi na njenom aranžmanu i oblikovanju. Кvalitetu pesme doprineće stručna klavirska pratnja dr Petra Ilića, i Anje Pavlović na violini.

Promocija pesme i spota očekuje se na jesen.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.