Čarls Darvin, otac teorije evolucije, bio je oženjen bliskom rođakom

Ipak, posledice ovakvih brakova bile su očigledne – visoka stopa smrtnosti novorođenčadi, razni defekti i mentalne bolesti bile su učestalije kod djece začete iz incestuoznih odnosa.
Čarls Darvin, otac teorije evolucije, bio je oženjen bliskom rođakom_6108a3f5a478b.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Iako se brakovi između bliskih rođaka danas čine kao društveni tabui, oni su u prošlosti zapravo bili prilično česti, posebno u aristokratskom društvu i kraljevskim porodicama.

Od članova egipatskih dinastija do dinastije Habzburg koja je vladala Austrijom, brak između članova porodica bio je sredstvo za zadržavanje moći i bogatstva unutar sigurnog kruga ljudi. U viktorijanskoj Engleskoj, brak je više smatran poslovnim odnosom nego ljubavnim.

Ipak, posledice ovakvih brakova bile su očigledne – visoka stopa smrtnosti novorođenčadi, razni defekti i mentalne bolesti bile su učestalije kod djece začete iz incestuoznih odnosa.

Ovakav “trend” nije zaobišao ni porodicu Darvin-Vedžvud, čija zajednica datira iz 18. vijeka.

Erazmo Darvin, Čarlsov deda sa očeve strane koji je bio uspješan ljekar, pjesnik i pronalazač, i Džozija Vedžvud, slavni grnčar i tvorac kompanije “Džozija Vedžvud i sinovi”, vidjeli su priliku za proširenjem svog bogatsva i utjecaja u spajanju porodica. Od tog trenutka, nekoliko članova porodice se vjenčalo, što je kasnije dovelo i do incesta.

Troje od desetoro djece Čarlsa Darvina umrlo je u najranijim godinama života, dok troje nikada nisu dobili svoje potomstvo, iako su bili u braku godinama. Španski i američki naučnici koji su proučavali porodično stablo Čarlsa Darvina ustanovili su da je glavni krivac za to incest. Naime, Čarls Darvin bio je oženjen svojom rođakom prvog koljena, Emom Vedžvud.

U studiji objavljenoj u naučnom žurnalu Bioscience je genealogija porodice Darvin-Vedžvud objašnjena kompjuterskim programom koji računa koeficijent incesta, odnosno mogućnost da pojedinac ima dvije jednake kopije gena, što je posljedica incesta.

Rezultati analize porodice Darvin su pokazali da su Darvinova djeca trpjela velik stepen incesta. Naučnici su analizu proširili i na šire srodnike i utvrdili i da postoji visok stepen veze između smrtnosti djece i incesta.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.