Pet savjeta za dobrodošlicu Kristijanu Šmitu

Niste vi krivi, ali jeste od danas dužni da unakaženo lice princeze Bosne popraviti kako čovječanstvo ne bi više izgledati ružno na razbijenom bosanskom ogledalu.
Foto: Felipe Trueba, EPA
Foto: Felipe Trueba, EPA
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Niste vi krivi što vam u grah pade da dođete u Bosnu. Niste ni prvi ni zadnji Visoki predstavnik kojeg u Bosni neki dočekuju s dobrodošlicom a neki s mrzovoljom. Neki su u nadi a neki u straho od vaših bonskih ovlasti.

Neka znate, tako vam je to u Bosni – nekima je žalost ono što je drugima radost i obratno. Ali neka vas to ne zbunjuje. Bosna je zemlja malih i velikih čuda, ali na kraju ostaje samo jedn istina, a to je da je Bosna Božja zemlja, gdje na početku nije lahko prepoznati ko je anđeo a ko je đavo dok čovjek ne pojede tovar bosanske soli s Bosancima.

U stvari, Bosna je lijepa princeza, kojoj su đavoli unakazili lice. Vi, gospodine Šmit, danas (avgust 1, 2021) preuzimate dužnost Visokog predstavnika u ime čovječanstva (u ime anđela), čovječanstva koje je dopustilo da se lijepoj princezi Bosnu unakazi lice genocidom.

Niste vi krivi, ali jeste od danas dužni da unakaženo lice princeze Bosne popraviti kako čovječanstvo ne bi više izgledati ružno na razbijenom bosanskom ogladalu.

Iz želji da vam budem na usluzi, nudom vam pet savjeta, koji vam mogu pomoći u vašoj časnoj misiji:

1) Neka vam bivši Viski predstavnik Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown) bude uzor. Nisu ga voljeli negatori genocida, ali su ga se bojali i radili su pod njegovom palicom bonskih ovlasti ono što su morali raditi za dobrobit svih bosanskih građana!

2) Uvijek imajte na umu da srpska politika u Bosni ne priznaje silu argumenta na istini, već priznaje argument sile na bonskim ovlastima i odlučnoj akciji Viskog predstavnika.

3) Ruska politika u Bosni je neprincipijelno antibosanska i anticivilizacijska pod utjecajem srpske antibosanke politike iz Beograda. To trebate imati na umu, ali neka vas to ne obeshrabruje jer Bosna je oduvijek bila u zoni europskog interesa, gdje Rusije nema šta da traži!

4) Neka vas negativni bosanski mediji ne uznemiravaju jer su to mediji privatnih politika, koje nemaju nikakv izgled za uspjeh osim što ometju Bosnu na putu euroatlanskih integracija!

5) Neka vam, gospodine Šmit, uvijek bude na umu da ste vi u Bosni da čujete glas žrtava genocida, da im pružite utjehu te da ih zaštitite od negatora genocida i uradite sve što je u vašoj moći kao Visoki predstavnik da optuženi za genocid isplate odštetu žrtvama genocida. Nije dovoljno da međunarodni suda pravde u Haagu presuditi genocid, već je nužno da na temelju tih presuda počinioci genocida isplate odštetu za genocid. Primjer priznanja i plaćanja odštete je vaš zemlja, Njemačk, koja treba da bude uzor svima u svijetu, posebno zemljama na zapadnom Balaku. Prije svih Srbiji.

Uvjeren da ćete čuti i primiti ovih pet savjeta kao velika i ostvarena ličnost jer mali i sujetni ljudi ne slušaju dobronamjerne savjete, primite izraze mojeg osobnog poštovanja s dovom/molitvom da vama i nama Svevišnji Bog pomogne u Bosni. Amin!

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.