Arm od „plastike“ napravio savitljivi 32-bitni procesor

Većina problema sa PlasticARM-om uskoro će biti rešivi, ali jedan koji će i dalje ostati je potrošnja energije.
Arm od „plastike“ napravio savitljivi 32-bitni procesor_6104b20bb6146.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Kao što verovatno možete i sami da potvrdite, savremeni nosivi uređaji mogu se bez problema staviti na zglob ili u uvo.

Da li ste ikada želeli procesor na vašoj salati?

Ali oni ipak nisu dovoljno suptilni, ni svojim dizajnom ni troškovima, da bi bili deo svakodnevnih predmeta poput odeće, kartona sa mlekom, paketa sa hranom ili zavoja – Armovi primeri mesta gde bi se mogao naći njihov novi „prirodno fleksibilni“ procesor. U novom radu objavljenom u časopisu Nature, istraživači Arma objašnjavaju kako su standardni 32-bitni dizajn procesora Arm preneli na plastičnu podlogu za koju kažu da je savitljiva. To je više dokaz koncepta nego radni prototip, ali ipak pokazuje neke značajne nove mogućnosti.
ARM je prikladno nazvao svoju kreaciju „PlasticARM“. Koristi metal-oksidnu thin-fin transistor tehmologiju (TFT)  napravljenu na poliimidnom substratu. Poliimid je izdržljiva vrsta termoplasta koja je blago fleksibilna. Paket PlasticARM-a otprilike je veličine nokta. Ima 18.344 gate ekvivalenata, raspoređenih na aktivnoj površini od 59 mm2. Otprilike polovinu njegove površine čini 32-bitni Arm Cortex-M0 + procesor, a ostatak je uglavnom 128 B RAM-a i 456 B ROM-a. To je puni sistem na čipu (system-on-a-chip – SoC). Jedan od razloga zašto su istraživači odlučili da koriste dizajn Cortex-M0 + bio je taj što ima zreo ekosistem, ali PlasticARM još ne može mnogo da ga iskoristi. Njegova memorija je konfigurisana da bude samo za čitanje kako bi se pojednostavio njen rad, iako je model za ponovno programiranje u fazi izrade.

Ima i drugih nedostataka. U normalnim okolnostima, Cortex-ovo jezgro u sebi ima registre za čuvanje podataka kojima se redovno pristupa, ali oni su prebačeni u odeljak RAM-a radi pojednostavljenja. Takođe je ograničen na 29 kHz, dok većina Cortex-M procesora meri brzinu u MHz. Većina problema sa PlasticARM-om uskoro će biti rešivi, ali jedan koji će i dalje ostati je potrošnja energije. Tokom testiranja, procesor je potrošio 20 milivata, što je za nekoliko redova veličine veće od standardnog opsega Cortex-M procesora. Armov tim očekuje da će moći da smanji nesklad sa budućim iteracijama. Neće biti brzo, neće biti energetski efikasno, ali ako ću moći da ga stavim na salatu kako bih pratio njen rok trajanja, to je ideja“, rekao je Arm-ov James Myers za New Scientist.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.