Uspješno završena kurbanska akcija

Kurbansko meso dobilo je više od tri hiljade porodica i riječ je o kurbanima četvrtina ovce od 5 do osam, neke i više od deset kilograma.
Uspješno završena kurbanska akcija_6103555fe1489.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Kurbanska akcija i ove godine uspješno je realizirana. Pokazala je i da neprestano raste svijest među ljudima koji i kroz ovaj vjerski propis žele dati svoj doprinos u opštedruštveno, korisnoj akciji koja se osjeća tokom čitave godine.

–Bez obzira na sve poteškoće i izazove s kojima smo se suočavali kurbanska akcija završena je u rekordnom vremenu. Ove godine smo je u ovom dijelu Sandžaka provodili na tri lokacije- Novom Pazaru, Tutinu i primarno u Sjenici gdje je zaklano oko 150 krupnih grla, u Pazaru oko 30, u Tutinu s više od 30 s ukupnim brojem kurbana koji se ove godine približio broju od 2 hiljade, kaže dr. Rešad ef. Plojović potpredsjednik Mešihata IZ u Srbiji.

Pogotovo važna bila je podjela na 25 mjesta na području beogradsko-novosadskog muftijstva završena u jednom danu. Posebno ističu i ulogu imama na terenu i džematlija bez kojih akcija ne bi mogla biti provedena.

–Oni su dali svoj maksimum i više nego što je bilo dogovoreno i očekivano. Svi su se aktivirali da meso koje su preuzeli što prije podijele od kuće do kuće u tim mjestima.Spomenuo sam 25 mjesta a na kraju u Muhadžir džamiji meso je dostavljeno oko deset navečer i s obzirom na to da je ostala jedna veća količina mesa, više nego što je bilo potrebno subotičkom džematu, aktivirali smo džemate iz Malog Iđoša i Feketića tako da to na kraju ispada 27 mjesta, istakao je prof. Nedžad ef. Hasanović muftija novosadski.

Kurbansko meso dobilo je više od tri hiljade porodica i riječ je o kurbanima četvrtina ovce od 5 do osam, neke i više od deset kilograma. Uskoro će, najavljuju, i sjednica Mešihata gdje će biti iznesene sve informacije.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.