Uspješno završena kurbanska akcija

Kurbansko meso dobilo je više od tri hiljade porodica i riječ je o kurbanima četvrtina ovce od 5 do osam, neke i više od deset kilograma.
Uspješno završena kurbanska akcija_6103555fe1489.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Kurbanska akcija i ove godine uspješno je realizirana. Pokazala je i da neprestano raste svijest među ljudima koji i kroz ovaj vjerski propis žele dati svoj doprinos u opštedruštveno, korisnoj akciji koja se osjeća tokom čitave godine.

–Bez obzira na sve poteškoće i izazove s kojima smo se suočavali kurbanska akcija završena je u rekordnom vremenu. Ove godine smo je u ovom dijelu Sandžaka provodili na tri lokacije- Novom Pazaru, Tutinu i primarno u Sjenici gdje je zaklano oko 150 krupnih grla, u Pazaru oko 30, u Tutinu s više od 30 s ukupnim brojem kurbana koji se ove godine približio broju od 2 hiljade, kaže dr. Rešad ef. Plojović potpredsjednik Mešihata IZ u Srbiji.

Pogotovo važna bila je podjela na 25 mjesta na području beogradsko-novosadskog muftijstva završena u jednom danu. Posebno ističu i ulogu imama na terenu i džematlija bez kojih akcija ne bi mogla biti provedena.

–Oni su dali svoj maksimum i više nego što je bilo dogovoreno i očekivano. Svi su se aktivirali da meso koje su preuzeli što prije podijele od kuće do kuće u tim mjestima.Spomenuo sam 25 mjesta a na kraju u Muhadžir džamiji meso je dostavljeno oko deset navečer i s obzirom na to da je ostala jedna veća količina mesa, više nego što je bilo potrebno subotičkom džematu, aktivirali smo džemate iz Malog Iđoša i Feketića tako da to na kraju ispada 27 mjesta, istakao je prof. Nedžad ef. Hasanović muftija novosadski.

Kurbansko meso dobilo je više od tri hiljade porodica i riječ je o kurbanima četvrtina ovce od 5 do osam, neke i više od deset kilograma. Uskoro će, najavljuju, i sjednica Mešihata gdje će biti iznesene sve informacije.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.