Toplotnom udaru naročito izloženi fizički radnici

Toplotnom udaru naročito izloženi fizički radnici_6103555a47639.jpeg
Također, ukoliko se primijeti da dolazi do gubitka vida, mentalne konfuzije, pregrijavanja tijela tijelo šalje signale da je neophodna stručna pomoć.
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Visoke temperature iznad 32 stepena Celzija koje traju više od tri dana i praćene su visokom vlažnosti vazduha utječu na zdravlje i nema imunih. Ipak, posebnu pažnju zahtjevaju djeca, trudnice, starije osobe, hronični bolesnici. Svakako, radnici koji rade na otvorenom izloženi su riziku pogotovo oni na skelama i na visini.

–Kad već imate kolektiv edukujte ih da prate ako se neko požali na mučninu,  glavobolju, vrtoglavicu, pa čak krene povraćati a znate da je bio izložen suncu to su sigurni predznaci toplotnog udara, grčeva, kolapsa gdje može dići do pogoršanja kliničke slike gdje može pasti i povrijediti se, tad morate pružiti prvu pomoć, kaže dr. Selma Bihorac.

Također, ukoliko se primijeti da dolazi do gubitka vida, mentalne konfuzije, pregrijavanja tijela tijelo šalje signale da je neophodna stručna pomoć.

–Dok pomoć stigne, okrenite osobu na bok i oslobodite joj disajni put, podići bradu na više, dok ne dođe hitna pomoć. Nikako polivanje vodom, što je obično refleksno. Možete je pokvasiti po čelu, vratu, staviti, vlažnu krpu i nikako, ukoliko je bez svijesti da je kljukate vodom, ističe dr. Bihorac.

Ne treba, poručuje, čekati da dođe do takvog stanja u kojem organizam gubi mehanizme odbrane. Prevencija je, ističe, na prvom mjestu kao i savjeti ljekara kako se ponašati tokom ovih vrelih dana.

SANDžaklija preporučuje

Šta naši urednici čitaju, gledaju i slušaju svake hefte. Prijavite se za Heftični Bilten i nikad više ne propustite velike priče.

Čitajte više

Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Search

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.