U Sarajevu ‘iza Kutche’ upriličeni KAUR otvoreni dani

Žena ne mora ženi da bude konkurencija. Jedna drugoj možemo da damo krila. Pa zajedno da poletimo još više.
U Sarajevu ‘iza Kutche’ upriličeni KAUR otvoreni dani_6102185bce364.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

U Sarajevu, u predivnoj bašti Kutche upriličeni su KAUR otvoreni dani u sklopu kojih je predstavljena Radiance lanena kolekcija odjeće kojom su Amra Ćorić i Ada Vuk željele posjetiti na to da svi posjedujemo unutarnje svjetlo, da je naše biće lijepo i da samo trebamo dozvoliti da ono sjaji. Kako kažu kreatorice brenda, kada se zaista spojimo sa svojom dušom i onim što istinski jesmo, tada počinjemo da zračimo. Odlučile su da kreiraju komade od lana koji su elegantni, lepršavi i prozračni, a naročito su ponosne na oversize kimono koji su napravili u bijeloj, nude i zelenoj boji. Svaka boja nosi svoju poruku i podsjetnik je na ljepotu našeg bića i svjetlost koju dajemo ovom svijetu.

Sjedile smo na našoj zajedničkoj kafi, na kojoj najčešće kontempliramo o životu, odnosima, dijelimo svoje poglede i emocije. I ovo radimo svaki put kada se sretnemo, kao da se nismo vidjele 15 godina, a vidimo se nekada i dva puta dnevno. Ovaj put smo ispijale taj macchiato po vrućem danu u jednoj od sarajevskih bašti i razgovarale o tome kako da priču o našem brendu KAUR više približimo ljudima, na način da oni to zaista iskuse. Jer svi tekstovi svijeta i sve priče svijeta ne vrijede ako vam ne pruže iskustvo. Shvatile smo da ovaj put počinjemo sa dodirom. Dozvolit ćemo ljudima da sa nama imaju bliski kontakt, a da naše lanene komade iz ‘Radiance’ kolekcije mogu dodirnuti i osjetiti. I tako je nastala ideja da napravimo naš prvi KAUR Otvoreni dan, kažu nam Ada i Amra.

Od samog početka priče o KAUR, njihov cilj nije bio da samo dizajniraju i proizvode odjeću. Željele su napraviti projekt kojim će povezati i druge žene koje su se ohrabrile da se bave onim u čemu zaista uživaju i što ih ispunjava.

Na taj načim smo željele inspirisati i podržati i sve ostale žene da slijede svoje srce, ma gdje ih ono vodilo.  Kroz KAUR smo napravile odjeću koja ima cilj da inspiriše svojim porukama, da se u njoj osjećamo jedinstvene, podržane i lepršave. A u svakoj fazi kreiranja brenda uključivale smo kreativke da unesu svoj jedinstveni talent te da na taj način priču o KAUR osjete kao svoju, kažu kreatorke.

Kroz KAUR otvoreni dan, htjele su pokazati snagu zajedništva. Zato je centralna ideja showrooma pružila priliku da svaka pokaže evoje jedinstveno umijeće. Tako su uključile Ljiljanu Vukelić iz Banja Luke, koja je kreatorka preukusnih REINA likera koje su u potpunosti inspirisane ženom, a za catering se pobrinula Nermina Kučuk ispred Bonjour pekare. Adna Ahmedić Kadić je ustupila predivan ambijent u bašti ‘iza Kutche’, kojoj je potpuno nov i šarmantan izgled, svojom vizijom i dekoracijama dala Jovana Sladoje, kreativka iza profila @dekorishem. Vajb vruće ljetne noći je muzikom upotpunila Mirna Hrapović, poznata kao Marla Felis, a emociju i momente je zabilježila mlada fotografkinja Ines Selimović.

– Interesantno je kako su nas svi pitali kako smo sve to uspjele napraviti, i da li smo sada slomljene od umora nakon što smo izvukle takvu fantastičnu noć. Nismo. A znate zašto? Zato što smo od samog starta shvatile da mi kao žene ne moramo sve da radimo same. I ako samo damo priliku drugoj ženi da radi ono u čemu je dobra, ako joj damo povjerenje i prostor, u stanju smo da napravimo velike stvari. Kreacija ne nastaje pod pritiskom i moranjem, nego u lakoći i prepuštanju, ističe Ada.

Naučene ovim jedinstvenim iskustvom Amra i Ada šalju poruku:

Zagrlite tu ženu u sebi i prigrlite potencijal žene koja sjedi naspram vas. Žena ne mora ženi da bude konkurencija. Jedna drugoj možemo da damo krila. Pa zajedno da poletimo još više.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.