Nisam nikad uporedio svoje djelo sa svojim riječima, a da se nisam bojao da se ne uhvatim u laži

Prenosi Mejmun ibn Hamza da mu je jednom prilikom Ibrahim en-Nehai, rekao: ”Volio bih da se nisam upuštao u govor (o vjeri), samo da sam mogao naći zamjenu za govor. Vrijeme u kojem sam ja postao fakih (vodeći učenjak) Kufe je, uistinu, loše vrijeme.”
0GOuF09pnl-768x521
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Imam Ibrahim en-Nehai bio je islamski učenjak iz generacije tabi’ina. Rođen je 47. h.g., a umro je 96. h.g. U svoje vrijeme, zajedno sa imamom Eš-Ša’bijem, bio je jedan od najučenijih muslimana i bio je muftija u Kufi. O njegovoj učenosti svjedočio je i njegov savremenik, također poznati učenjak iz generacije tabi’ina, Seid ibn Džubejr, koji je, kada bi ga neko od muslimana pitao nešto o vjerskim propisima, govorio: ”Zar od mene tražite odgovor i fetvu, a među vama Ibrahim en-Nehai.”

Osim po učenosti, Ibrahim en-Nehai isticao se i po pobožnosti i skromnosti, pa je slovio i kao jedan od najpoznatijih isposnika svoga vremena, za kojeg je njegova supruga Hunejda govorila da je postio tzv. Davudov post. U nastavku donosimo nekoliko izreka i mudrosti ovog velikog islamskog učenjaka.

Prenosi Mejmun ibn Hamza da mu je jednom prilikom Ibrahim en-Nehai, rekao: ”Volio bih da se nisam upuštao u govor (o vjeri), samo da sam mogao naći zamjenu za govor. Vrijeme u kojem sam ja postao fakih (vodeći učenjak) Kufe je, uistinu, loše vrijeme.” (Hiljetul-evlija, str.223.)

Zekerija el-Abdi prenosi da je Ibrahim en-Nehai na samrti plakao, pa su ga upitali: ”Šta te je rasplakalo?” Odgovorio je: ”Kako da ne plačem kad upravo čekam izaslanika moga Gospodara koji će me obavijestiti da li ću biti stanovnik Dženneta ili stanovnik Džehennema.” (Hiljetul-evlija, str. 223.)

Prenosi Muhamed ibn Savkah da je Ibrahim en-Nehai govorio: ”Kada bismo mi pratili dženazu, ili kad bismo čuli da je neko koga smo poznavali umro, mi bismo tugovali, jer smo znali da je to trenutak koji će ga odvesti u Džennet ili Džehennem, a vi na dženazama pričate i razgovarate o dunjalučkim poslovima.”Ibrahim en-Nehai, govorio je: ”Nisam nikad uporedio svoje djelo sa svojim riječima, a da se nisam bojao da se ne uhvatim u laži.”

Govorio je također: ”Kolika je razlika između vas i onih prije vas (tj. ashaba)?! Njima je dolazio dunjaluk sa svih strana, a oni su bježali od njega, a dunjaluk od vas bježi, a vi trčite za njim. Nužno je, onome ko ne tuguje, da se boji da ne bude stanovnik vatre, jer će stanovnici Dženneta reći: ”Hvaljen neka je Allah” – govorit će – “koji je od nas tugu odstranio – Gospodar naš, zaista, mnogo prašta i blagodaran je.” (Fatir, 34.) Nužno je onome ko ne osjeća strah da se boji da neće biti od stanovnika Dženneta, jer stanovnici Dženneta će govoriti: ”Prije smo među svojima strahovali” – govorit će – “pa nam je Allah milost darovao i od patnje u ognju nas sačuvao.” (Et-Tur, 26.-27.)

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.