Moramo da raščistimo hoćemo li kulturu na principima vjere i uvjerenja ili kulturu slobode bez granica

Akademik Zukorlić kazao da je pitanje kulture zapravo pitanje principa, kazavši da mora postojati princip po kojem uređujemo naš život.
Zukorlić: Moramo da raščistimo hoćemo li kulturu na principima vjere i uvjerenja ili kulturu slobode bez granica_61015ac8c7735.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Skupština Srbije počela je danas novu sjednicu na kojoj poslanici razmatraju prijedlog zakona o izmjenama Zakona o kulturi. Predsjednik Stranke pravde i pomirenja akademik Muamer Zukorlić pokrenuo pitanje odnosa kulture i slobode istakvši da je ideloški problem danas razumijevanje kulture koja nastaje na principima vjere i uvjerenja sa jedne strane i savremenog koncepta koji kulturu preferira kao obrazac koji nastaje na “slobodi” sa druge strane.

– Ideja o slobodi kao težnji da se uklone sve granice je vrlo slatka ideja. Ideja koja je prijemčiva, jer kada čovjeku kažete da će dobiti slobodu ili neograničenu slobodu ili da će se nastaviti sa uklanjanjem granica na njegovu slobodu, to vam je kao da djetetu kažete da se ukidaju pravila njegovog vaspitanja, njegovog života, da ne mora da ustaje, da ide u školu, da ne mora da pere ruke i tako dalje i vi ćete tada dobiti aplauz djece ukoliko im ukinete pravila. Naravno, mi smo odrasla djeca, je li, koja vole da se igraju, da ne poštuju pravila, nekako to godi onoj biološkoj dimenziji čovjeka. To je nešto što je prijemčivo i na toj prijemčivosti danas je regrutovano stotinu miliona ljudi koji prosto i svoj kulturni obrazac definiraju prema tome. Međutim, tu smo u problemu. U jednom segmentu sa pravom po onome da pravo jednog čovjeka je određeno pravom drugog čovjeka – što je grubi dio priče, ali suštinski dio priče je upravo šta je sa kulturom? Da li je moguće biti potpuno slobodan i biti kulturan? Ne, nije moguće. Kulturnost zapravo znači kultivisanost, a to znači uređenost, a to znači da se tačno zna ta može, a šta ne može. Samo što kultura nema ambiciju da vas zakonom natjera da budete kulturni, već ona hoće da vas kultiviše, da vas produhovi, da vas oplemeni. Zapravo, ambicija kulture je da kod vas prvo probudi ljudskost i plemenitost, pa da onda maniri našeg ponašanja ne budu nešto što je izazvano pendrekom, što se kontroliše silom, nego nešto što je dio našeg vaspitanja, naše kultivisanosti i da se osjećamo neprijatno ukoliko se nekulturno prema nekome ili prema nekima ponašamo. E tu smo mi sada na samom raskršću gdje moramo da raščistimo – hoćemo li kulturu koja u svojoj ambiciji ima ararizam, ima uklanjanje granica, ili hoćemo kulturu koja je formulisana na određenom kultu, odnosno na određenoj relaciji našega obožavanja.

Akademik Zukorlić kazao da je pitanje kulture zapravo pitanje principa, kazavši da mora postojati princip po kojem uređujemo naš život.

–  E tu dolazimo do suštinskog problema gdje i politički nastaje raskorak između ljevice i desnice, a to je pitanje odnosa prema principu. Da li princip može uspostaviti čovjek ili princip može uspostaviti samo Bog? Ljevica, odnosno modernisti kažu da je čovjek gospodar sebe, on može uspostaviti sve pa i princip. Naravno da je to i naučno i etičko i teološko pitanje, ali taj pokušaj pokazivanja da čovjek postavlja sebi principe je propao zato što je čovjek subjektivan, on navija za sebe, nije objektivan prema sebi, ne može sebi propisati granice, ali se čovjek u historijskoj praksi pokazao da je sebičan da sebi može propisati privilegije, ono što mu godi i što mu je lakše. U svakom pokušaju čovjeka da postavi principe, on nije postavljao vrijednosne principe, on je uspostavljao interesne principe. Ljudskost, etika, plemenitost ovdje budu poraženi. Ovo je tema koja ne izgleda kao tipično politička, ali je ona je tema sa kojom ćemo se mi iznova i stalno suočavati. Što više budu propadali ovi naši eksperimenti da mi sada od nacije, tradicije, vjere pravimo “Koka kola naciju”, “Hedonizam naciju”… To je vrlo atraktivno, napravite rijalitije, razne žurke, napravite festivale na ulici, od “Beer festivala”, pa ćemo na kraju završiti orgijanjem na trgovima, kao što je Atina završila, pa ćemo morati da se obračunamo hoćemo li ubiti Sokrata, protjerati Platona?… Suočićemo se sa tom temom koja je tipično etičko-kulturološka tema, ali ja hoću da vas obavijestim da tu temu ne možemo ignorisati. Ne možemo je gurnuti pod tepih i imaćemo prave zakone u kulturi onda kada budemo imali hrabrosti da se sa ovim suočimo. Ja ovim ne preferiram da mora biti krajnje tako ili krajnje ovako, ja samo preferiram da je ova tema toliko bitna da je moramo otvoriti na svim relacijama kako bismo došlo do konačnog rješenja, kazao je akademik Zukorlić.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.