Toskana se pretvara u veliku umjetničku galeriju

Jedan od najpoznatijih svjetskih muzeja, firentinska galerija Ufici, već dugo jedva izdržava ogromnu navalu turista. Sada je riješila da se rastereti na spektakularan način – pretvaranjem čitave Toskane u muzej.
Toskana se pretvara u veliku umjetničku galeriju_6100c3d84d774.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Tokom narednih godina, Toskana će se pretvoriti u ogromnu umjetničku galeriju. Slike i skulpture iz čuvene galerije Ufici će biti raspoređene u više od 100 mjesta u čitavoj regiji poznatoj po pitomoj prirodi i slavnim vinima.

Ufici („kancelarije”) su građevina koju je u Firenci podigla porodica De Mediči (naslovna slika). U to zdanje su smještena različita ministarstva i državna administracija. U njemu se od 16. vijeka nalazi i umjetnička kolekcija „Galerija Ufici” (Galleria degli Uffizi) koja je danas jedan od najposjećenijih muzeja Italije i svijeta.

Galerija je uvijek bila i jedan od najjačih magneta za turiste. Sada bi od toga tebalo da profitira i čitav region – to je cilj projekta „Raštrkani Ufici” (Uffizi Diffusi).

Napoleonov duh se vraća na ostrvo Elbu

Jedna od važnih umjetničkih lokacija je, recimo, ostrvo Elba koje leži u Tirenskom moru između Italije i Korzike. Tamo je koalicija Engleza, Prusa, Rusa i Austrijanaca protjerala Napoleona nakon njegovih poraza u bitkama u Moskvi i Lajpcigu. Dvjesta godina poslije Napoleonove smrti 1821, mit o velikom vojskovođi bi ponovo trebalo da oživi.

Tako će u ostrvskom gradiću Portoferaju do oktobra biti izložen izbor slika o Napoleonu iz galerije Ufici – zajedno sa djelima iz lokalnih kolekcija.

„Nadamo se da ćemo izložbom na Elbi vratiti Napoleonov duh na ostrvo na kojem je živio”, kaže za DW Ajke Šmit, direktor slavnog muzeja.

„Hoćemo da velika umjetnička djela pokažemo u pravom kontekstu, tamo gdje će imati mnogo veći značaj nego u Firenci gdje su izolovana“, dodaje Šmit.

A za ostrvo Elbu je to mogućnost da oživi turizam koji je zbog mjera uvedenih protiv korona-virusa gotovo potpuno jenjao.

Rješenja za masovni turizam u Firenci?

Elbi je, naime, prijeko potreban bar dio problema koji je imala Firenca u vremenu prije korone, a koje je stvarala prejaka navala turista. Uz prebukirane hotele, svake godine je preko različitih internet-platformi iznajmljivano i sve više privatnih stanova. Na kraju su zbog gužve i haosa Firentinci čak počeli da napuštaju svoj grad.

Italija spada u najomiljenije destinacije turista iz čitavog svijeta, između ostalog, i zbog velikog broja lokacija koje su dio Uneskove svjetske kulturne baštine. Te lokacije su stalno preopterećene. No, za vrijeme pandemije, Italijani su doživjeli i malo mira i to je mnoge podstaklo da razmisle o nekim drukčijim konceptima.

Tako je nedavno zabranjen prolazak velikih putničkih brodova kroz lagunu Venecije, a u Firenci je rođen koncept zvani „Raštrkani Ufici” koji bi trebalo da predstavlja put ka održivom masovnom turizmu.

Jer, galerija je počela da gubi smisao – djela renesansnih umetnika, od Sandra Botičelija do Albrehta Direra, poslije dugog čekanja u redovima za ulaznice, mogla su da se gledaju samo u velikom metežu.

Vraćanje značaja istorijskim lokacijama u Toskani

Sada će ta djela biti raspoređena po Toskani i masovni „udar” turista bi trebalo da bude „amortizovan“ na čitav region. Pri tome će djela biti izložena u mjestima koja su povezana sa njihovim nastankom.

Pored Elbe, u istorijski važna mjesta Toskane spada i selo Popi u brdima u koja je pobjegao veliki pjesnik Dante Aligijeri nakon što je u Firenci osuđen na smrt. U seoskoj tvrđavi u kojoj je živio napisao je dijelove svoje „Božanstvene komedije”. Upravo to utvrđenje će sada biti pretvoreno u stalni izložbeni prostor sa djelima iz galerije Ufici.

Ne može se sa sigurnošću predvidjeti na kakav će prijem naići projekat „raštrkane umjetnosti”; i pored ublažavanja pandemijskih mjera tokom ljeta, međunarodni turizam je ostao vrlo ograničen. Kada će se turisti vratiti, i da li će htjeti da obilaze regiju ili ostanu samo u umjetničkim metropolama – na ta pitanja još nema odgovora.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.