Sauronovo oko nadgledaće svemir za Evropsku uniju

Evropska komisija čvrsto je riješena da bude među vodećima kada je riječ o „svemirskoj trci“ i opasnostima koje vrebaju u orbiti. EU nema svoju armiju, ali na ovaj način će bar formirati – svemirsku izvidnicu.
Sauronovo oko nadgledaće svemir za Evropsku uniju_6100c3dd62e7b.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Evropska unija riješila je da instalira sopstveni sistem za osmatranje svemira, te obavještavanje i uzbunjivanje u slučaju opasnosti ili sumnjivih dešavanja u Zemljinoj orbiti.

„Sopstveni“ znači da EU, kada je riječ o svemirskim opasnostima, ne želi više da bude zavisna od tehnologije, arsenala i raspoloženja Sjedinjenih Američkih Država.

Zato se Evropska komisija, prema pisanju tabloida „Bild”, obratila prije svega koncernu „Arijanegrup” i njemačkoj firmi za svemirsku tehnologiju OHB. Svaka od njih će biti stožer rada na jednoj od dve komponente, odnosno, jednom od dva „oka” za osmatranje svemira.

Biće to „Sauronovo oko“ i „Odinovo oko“.

Vidjeće sve

Sauron je poznat kao mračni vladar iz Tolkinove trilogije „Gospodar prstenova“ čiji je „zaštitni znak“ goruće oko. Firma „Arijanegrup“ koja pravi rakete i satelite sada bi trebalo da sagradi sistem senzora za napredno korišćenje i osmatranje svemirske situacije – odnosno, na engleskom, „Sensors of Advanced Usage and Reconnaissance of Outerspace situation” ili skraćeno: Sauron.

Šef „Arijanegrup“ za Njemačku, Pjer Godar, rekao je za „Bild“ da svojim klijentima želi da pruži „kompletnu kartu kosmosa: šta tamo leti, gdje, kojom orbitom i kako se ti leteći objekti kreću? Pri tome je važno da se sazna da li su ti leteći objekti prijateljski nastrojeni – ili ne. Na primjer, da li se radi o dijelovima svemirskog otpada?”

Pomenuti senzori trebalo bi da rade s vještačkom inteligencijom, naprednim algoritmima i laserskim zracima i trebalo bi da raspoznaju i najmanje objekte.

„Odinovo oko“ (Odin je nordijski otac bogova i bog rata) biće sistem za rano identifikovanje balističkih tijela i letećih objekata koji se kreću „hiperzvučnom brzinom”. Na primjer, nuklearnih raketa Rusije ili Kine…

Pa ko kako budeo umio da se bori

Riječ je o sistemu devet teleskopa koji se nalaze ne više kontinenata „umreženih“ tako da može da se „skenira čitavo nebo“, kako je to rekao Pjer Godar iz njemačke svemirske firme OHB iz Bremena.

„Svemir je“, prema njegovim riječima, „kritična infrastruktura“ i „zbog toga je sada važno osmatranje Zemljine orbite, na primjer, da bi se izbjegle kolizije. To je neka vrsta nadzora saobraćaja radi zaštite naših (evropskih) satelita.

Sauronovo i Odinovo oko pružaju informacije – nije riječ o borbenim sistemima. Sam čin odbrane od mogućih balističkih projektila će tako ostati stvar pojedinačnih zemalja EU, zaključuje „Bild“.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.