Pink ponudila plaćanje kazne koju su dobile norveške rukometašice

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Kako ona govori, ponosna je na rukometašice što se bore protiv seksističkih pravila, zbog kojih bi trebala biti kažnjena Evropska rukometna federacija.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Prema pravilima Evropske rukometne federacije, djevojke umjesto kratkih hlača, na natjecanjima, moraju nositi donji dio kupaćeg kostima. Ova je odluka naišla na negativne reakcije rukometašica Norveške reprezentacije rukometa na pijesku koje su odlučne rekle NE nošenju bikinija. Na Evropskom su natjecanju rukometa na pijesku u Bugarskoj, na meč za bronzanu medalju obukle kratke hlače, što prema Svjetskoj rukometnoj federaciji nije dozvoljeno, a zbog čega Norveška reprezentacija mora platiti 1500 eura kazne.

O cijeloj se situaciji oglasila Pink na svom Twitter profilu. Kako ona govori, ponosna je na rukometašice što se bore protiv seksističkih pravila, zbog kojih bi trebala biti kažnjena Evropska rukometna federacija. Tweet završava ponudom da plati kaznu koju su dobile.

I Norveški rukometni savez je izjavio da su spremni platiti kaznu dajući svojim igračicama na izbor u čemu će igrati.

Rukometašice su se na svom Instagram profilu zahvalile za podršku koja je stizala sa svih strana. Poruke podrške poslala im je i slavna tenisačica Billie Jean King koja je jasno dala do znanja da seksualizacija žena u sportu mora prestati. Bath University rukometni klub izrazio je negodovanje prema kazni koju su dobile riječima da je to apsolutno nečuveno i da takve odluke miču djevojke od ovog sporta.

Čitajte više