Nadomak velike pobede za radničku klasu

Vreme je.
Foto: Neda Radulović-Viswanatha
Foto: Neda Radulović-Viswanatha
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Vreme je.

U doba kada jaz između veoma bogatih i svih ostalih postaje sve dublji, kada samo dvojica milijardera poseduju bogatstvo ravno vrednosti ukupne imovine 40 procenata Amerikanaca na donjem delu distributivne lestvice, kada najbogatiji pojedinci i najveće kompanije praktično ne plaćaju porez na dohodak, došlo je vreme da klasu milijardera i najveće korporacije nateramo da daju doprinos društvu u pravičnom iznosu.

Vreme je.

U doba kada realne zarade radnika ne beleže rast već gotovo 50 godina, kada više od polovine stanovništva živi od jednog do drugog čeka, kada 90 miliona Amerikanaca ima neadekvatno ili nema nikakvo zdravstveno osiguranje, kada radničke porodice ne mogu priuštiti sebi da pošalju decu na koledž, kada sve manje Amerikanaca veruje da država radi u njihovom interesu, došlo je vreme da Kongres Sjedinjenih Država skupi hrabrost i zauzme se za potrebe radničkih porodica, umesto da radi samo u interesu 1 procenta najbogatijih i njihovih lobista.

Vreme je.

U doba nezapamćenog talasa tropskih vrućina, suša, poplava, ekstremnih vremenskih prilika i rasta kiselosti okeana, došlo je vreme da administracija SAD preduzme korake koji će osigurati da planeta koju ostavljamo deci i budućim generacijama bude pogodna za ljudski život. Moramo se suprotstaviti pohlepi industrije fosilnih goriva, transformisati kompletan energetski sistem i staviti se na čelo globalne bitke protiv klimatskih promena.

Kao predsedavajući Budžetskog odbora u Senatu SAD borio sam se za budžet od 6 triliona dolara, što bi bilo dovoljno za rešavanje pomenutih, kao i mnogih drugih dugo zanemarivanih problema. Ali neki članovi Demokratske stranke nisu bili saglasni s predloženim iznosom, pa smo posle dugih rasprava unutar Budžetskog odbora postigli saglasnost o novom, manjem iznosu. (Ne moram ni da naglašavam da nijedan republikanac nije podržao oporezivanje bogatih i zaštitu radničkih porodica.)

Iznos je manji od onog za koji sam se zalagao, ali nema sumnje da će i takav budžet, ukoliko bude usvojen, biti najvažniji zakonodavni akt za radničku klasu, za stare, za decu, bolesne i siromašne od vremena Franklina Roosevelta i njegovog Nju dila 30-ih godina 20. veka. Ovaj budžet će postaviti Sjedinjene Države na čelnu poziciju u borbi protiv klimatskih promena. Veoma je važno i to što će otvoriti milione dobro plaćenih radnih mesta i tako istovremeno odgovoriti na dugo zanemarivane potrebe radničkih porodica i potrebe planete.

Zašto je ovaj predlog važan?

Doba kada milijarderi nisu morali da plaćaju federalne poreze konačno će se okončati i otići u istoriju. Bogati pojedinci i velike korporacije neće više moći da izbegavaju poreske obaveze uz pomoć advokata i knjigovođa. Predlog predviđa povećanje poreskih stopa za najbogatije pojedince, kao i poreza na dobit kompanija za najprofitabilnije korporacije. Prema ovom predlogu, porodice koje zarađuju manje od 400 hiljada dolara godišnje neće plaćati više nego što su dosad plaćale. Štaviše, čeka ih jedan od najvećih paketa poreskih olakšica u istoriji Amerike.

Agresivno ćemo raditi na suzbijanju siromaštva dece dodatnim poreskim olakšicama za roditelje. Porodice će nastaviti da primaju direktnu pomoć u mesečnom iznosu od 300 dolara po detetu.

Krizu u pružanju usluga nege i čuvanja dece rešićemo tako što ćemo se pobrinuti da nijedna porodica za takve usluge ne mora da izdvaja više od 7 odsto dohotka. Pristupačne usluge čuvanja dece ojačaće našu ekonomiju jer će milionima Amerikanaca (prvenstveno ženama) omogućiti da izađu na tržište rada.

Deci staroj 3 i 4 godine obezbedićemo besplatnu zdravstvenu zaštitu u predškolskom uzrastu.

Učinićemo kraj sramnim praksama koje Sjedinjene Države čine jedinom među razvijenim zemljama sveta u kojoj nema garantovanog prava na plaćeno bolovanje i porodično odsustvo.

Krizu u visokom obrazovanju počećemo da rešavamo tako što ćemo više državne škole učiniti besplatnim.

Značajnim investicijama u pristupačan stambeni fond rešićemo sramni problem beskućništva u Sjedinjenim Državama, zemlji u kojoj je 18 miliona domaćinstava prinuđeno da više od polovine prihoda troši na stan ili kuću u kojoj žive.

Pobrinućemo se da u društvu u kom je sve više starih svi steknu pravo na kućnu zdravstvenu negu kakva im je potrebna, kao i da radnici koji tu negu pružaju dobiju plate od kojih se može živeti.

Poreskim obveznicima ćemo uštedeti stotine milijardi dolara tako što ćemo ovlastiti Medicare da vodi pregovore o cenama lekova s farmaceutskim kompanijama, a ostvarene uštede ćemo iskoristiti da starijim sugrađanima obezbedimo stomatološke usluge, slušne aparate i naočare.

Obnovićemo oštećene puteve, mostove, sisteme za vodosnabdevanje i preradu otpadnih voda, širokopojasni internet i ostale elemente fizičke infrastrukture.

Egzistencijalnu pretnju klimatskih promena počećemo da rešavamo transformacijom energetskog sistema, izbacivanjem fosilnih goriva i prelaskom na energiju iz obnovljivih izvora.

To će uključivati uvođenje novih standarda čiste energije za naše transportne sisteme, sisteme za proizvodnju električne energije, u građevinarstvu, stambenom sektoru i poljoprivredi.

Formiranjem Civilne klimatske službe obezbedićemo beneficije za školovanje i dobro plaćena radna mesta stotinama hiljada mladih koji će se uključiti u borbu protiv klimatskih promena.

Borićemo se da ljudi bez dokumenata izađu iz senke i da dobiju način da steknu državljanstvo, uključujući i one koji su svojom hrabrošću sprečili da naša privreda stane za vreme smrtonosne pandemije.

Uprkos mnoštvu dugo zanemarivanih problema koji se predloženim budžetom rešavaju, nijedan republikanski senator nije našao za shodno da glasa za predlog. Mnogi republikanski lideri u Kongresu i širom zemlje još su previše zauzeti širenjem laži o rezultatima predsedničkih izbora 2020, potkopavanjem demokratije uskraćivanjem prava glasa, odbijanjem da prihvate stvarnost klimatskih promena i iznošenjem sumnji u efikasnost vakcina.

To znači da će 50 demokrata u Senatu, plus potpredsednik, sami morati da izglasaju jedan od najvažnijih zakonodavnih predloga u novijoj istoriji. Tako ćemo i uraditi. Jer od usvajanja predloga koji je pred nama zavise budućnost radničkih porodica i budućnost planete.

Vreme je.

Preveo Đorđe Tomić

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.