Otvorena izložba Selme Selman u Umjetničkoj galeriji BiH

Dominantni dio izložbe čine djela koja javnost do sada nije imala priliku vidjeti.
Otvorena izložba Selme Selman u Umjetničkoj galeriji BiH_60fcd36cdaeda.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Od 23. jula u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine za posjetioce je otvorena izložba Selme Selman, čiju je pripremu u posljednje dvije godine s umjetnicom vodila kustosica Amila Ramović. Izložba pred publiku donosi 64 rada umjetnice koja mahom pripadaju njenoj najrecentnijoj produkciji, namijenjenoj upravo za ovu postavku.

Uz audioinstalaciju No Space (2019/2021), uvod u izložbu čini izbor Selmanina tri videorada koja kontekstualiziraju novonastalu produkciju, ali i ukazuju na kontinuitet i koncepcijsku jedinstvenost njenog cjelokupnog opusa. Videoinstalacija I Will Buy My Freedom When (2014/2018) dokumentuje njene razgovore s porodicom o vrijednosti njenog života sagledanog kroz troškove njenog izdržavanja u periodu odrastanja. Salt Water (2015/2016) suptilni je dokument prvog susreta Selmine majke Naze Abdulahi s morem: kao Romkinja bez ličnih dokumenata ona nikada nije putovala izvan granica svoje zemlje, do trenutka kada joj zakoni usmjereni ka potvrdi identiteta ratom raseljenih lica nisu omogućili da i sama dobije pasoš. Mercedes Matrix (2019) nastao je kao videodokumentacija performansa rastavljanja automobila Mercedes na festivalu Krass u Hamburgu, koji je Selma realizirala u saradnji sa svojim stalnim timom koji čine porodica i prijatelji iz zajednice, gdje performans doslovno replicira svakodnevnu aktivnost koja je osnovni izvor njihovih ličnih primanja.

Dominantni dio izložbe čine djela koja javnost do sada nije imala priliku vidjeti.

Među njima su 54 slike na pronađenim metalnim objektima, odabranim u procesu prikupljanja željeza u saradnji umjetnicinom porodicom i saradnicima. Na dvodiomenzionalnim i trodimenzionalnim objektima umjetnica interveniše akrilnom bojom, crtežom i tekstom, pri čemu pojedinačne slike funkcioniraju kao fragmenti disperzivne instalacije prisutne u cijelom galerijskom prostoru.

Monumentalni multimedijski rad Platina (2021) funkcionira kao prostorna instalacija koju čini šest olupina automobila, s kojih umjetnica u prvoj fazi performansa odstranjuje katalizatore. Katalizatori, namijenjeni pročišćavanju nečistoća izduvnih gasova automobila, paradoksalno nose u sebi plemeniti materijal – platinu. U drugoj fazi performansa umjetnica sarađuje s ekspertom za ekstrapolaciju platine iz katalizatora. Izdvojena platina zatim se, u trećoj fazi performansa, topi, te se iz nje izljeva konačni objekt – skulptura sjekire koja će u toku izložbe biti pokazana u izloženom prostoru.

Ciklus slika Dirt 0 (2021) nastao je izlaganjem slikarskog platna željeznom otpadu, te je rezultirao s četiri monumentalne površine na kojima su fiksirani ostaci željezne prašine. Selman je platna postavljala u radno vozilo svoga oca koji je na njih u periodu od mjesec dana odlagao željeznu sirovinu. Finalni proizvod, apstraktna “slika” koja vizuelno podsjeća na elitno, monumentalno, apstraktno evropsko slikarstvo, uspostavlja kritički kontrast spram načina njenoga nastanka.

Izložbena djela višestruko predstavljaju Selmanin opus u njegovoj konceptualnoj jedinstvenosti, ali su i refleksija složenosti njenog identiteta kao trajnog “drugog” – Romkinje, imigrantice i žene. U snažnoj performativnosti njenih radova prepoznaje se odraz specifične umjetničke tradicije za koju se ona opredijelila: prakse umjetnice koja etički sintetizira tehnološke i ekološke alate za rješavanje sukoba, tipične za društveni angažman. Tako nas u konačnici, ponavljajući motiv sakupljanja i recikliranja otpadnog metala, Selman poziva da propitujemo načine na koje dodjeljujemo vrijednost predmetima, radu i ljudima.

Izložba se realizira u partnerstvu Umjetničke galerije BiH s Udruženjima Akcija i Sonemus, te nizom organizacija i saradnika. Projekt su podržali Evropska unija i Vijeće Evrope kroz svoj zajednički program “Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022”, Fond otvoreno društvo BIH, UNESCO, UNDP, UNHCR, IOM, Ambasada Švedske, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Univerzitet u Sarajevu, Trust for Mutual Understanding, Udruženje Crvena – Nona Residency, Fabrika.

Uz kustosicu Amilu Ramović, u pripremi izložbe, sudjeluje tim koji čine koordinatorica Hana Ćurak, konsultanti u produkciji Aida Kalender i Ališer Sijarić, Sanda Popovac, dizajnerica postavke, Bojan Hadžihalilović, autor vizuelnog identiteta, fotograf Damir Šagolj, te niz bosanskohercegovačkih profesionalaca u oblasti umjetnosti. Projekt je realiziran u saradnji s timom Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine koji predvodi direktor Strajo Krsmanović.

Izložba će biti otvorena za posjetioce Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine svakoga dana, osim nedjelje, do 10 do 20 sati.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.