Rađanje fizike u Srbiji

U Srbiji će se ova disciplina učiti tek mnogo kasnije jer se prvi udžbenik iz fizike štampa 1851. godine, a piše ga jedan – lekar.
VRT FIZIKE: RAĐANJE FIZIKE U SRBIJI_60fb94f88ad70.png
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Mada je danas jedna od naših najuspešnijih disciplina, sa značajnim istraživačkim ustanovama i svetskim velikanima poput Mihajla Pupina i Nikole Tesle, fizika u Srbiji razvija se tek nakon Drugog svetskog rata.

Naime, od Galilea Galileja i njegovih eksperimenata sa strmom ravni u 17. veku, u Evropi nastaje moderna fizika kao prva u istinskom smislu egzaktna nauka. Međutim, takav razvoj moderne fizike gotovo u potpunosti mimoilazi Srbiju.

Na samom početku 19. veka, u Austro-Ugarskoj, Atanasije Stojković, pisac, fizičar i astronom srpskog porekla, na slavenoserbskom jeziku piše delo “Fizika” koje zbog jezika kojim je napisano nije imalo veliki uticaj. U Srbiji će se ova disciplina učiti tek mnogo kasnije jer se prvi udžbenik iz fizike štampa 1851. godine, a piše ga jedan – lekar.

O tome kako je tekao početni razvoj fizike i kako se ova disciplina razvija tako kasno, da bi danas postala jedna od najnaprednijih, u 28. epizodi “Vrta fizike” govorio je Slobodan Bubnjević.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.