Projekt koji ujedinjuje bh. umjetnike i umjetnice

Prvi krug Altergeist projekta čini pet kratkih videa sastavljenih od audio vizuelnih fragmenata koji će biti rezultat saradnje različitih autora i autorica pod jednim zajedničkim konceptom.
ALTERGEIST COLLECTIVE: Projekt koji ujedinjuje bh. umjetnike i umjetnice_60fb823e93e97.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Duh novih početaka kruži betonskim sivilom post-tranzicije u trenutku kada su maske, i doslovno i simbolički, pale.  Iznevjerena očekivanja se već neko vrijeme kodiraju u algoritam ‘nove normalnosti’ kao aksiom, reflektujući poraze prošlih dekada na nove naraštaje kao zasljepljujuće svjetlo na horizontu. Ono što nam je ostalo je otuđenost, atomiziranost, nemogućnost projekcije individue u društvenom okruženju, sputanost, strah… Jedinstvena vizija napretka, singularni modernizam, danas je razbijen u krhotine poput starinskog živinog termometra. Pa ipak kreativnost se, poput malih kapljica žive, okuplja. Boris Štapić / Altergeist manifest

Ilustrator Enis Čišić je želio spojiti umjetnike i umjetnice čiji uspjeh je uglavnom individualan, sa ciljem da pokrene projekat u kojem bi svi zajedno učestvovali u procesu kreiranja audio vizuelnog sadržaja. Enisa je privukla energija nekoliko kreativaca i njihova strast za onim čime se bave. Tako je nastao projekt Altergeist Collective.

Mi želimo govoriti jezikom zajedničkog iskustva, ne želimo se natjecati već sarađivati, želja nam je naglasiti kreativne procese unutar kolektiva, ciji rezultat je izvan tržišnih i menadžerskih ‘komandi’, kaže nam Enis Čišić.

Prvi krug Altergeist projekta čini pet kratkih videa sastavljenih od audio vizuelnih fragmenata koji će biti rezultat saradnje različitih autora i autorica pod jednim zajedničkim konceptom. Video radovi su opisom najbliži modnom editorijalu i predstavljaju 5 domaćih modnih brendova.

Proces rada na jednom kratkom videu obuhvata sve pre-produkcijske i produkcijske faze kreiranja, od pisanja scenarija, crtanja storyboard i koncept arta, do 3D modelovanja, animacije i kompoziting procesa u kojem se sav sadržaj kako snimani tako i digitalni spaja u jednu cjelinu. Dok su svi autori koji učestvuju formirani kreativci sa svojim već specifičnim stilom, ovaj projekt svima daje dovoljno prostora da se izraze u drugačijem okruženju. Ono što ih povezuje je moja art direkcija kao i tema i motivi, u ovom slučaju pitanje identiteta te procesi metamorfoze, ističe Enis.

U prvom videu pratimo figuru koja upravo prolazi takav proces, ona se transformiše iz prazne ljušture u reflektivnu formu te završava sa likom djevojke koju igra mlada zvijezda hip-hop scene Macha Ravel. Macha nosi kreaciju modnog dizajnera Marka Fehera, čija reflektivna površina jakne i haljine čini  jak kontrast sjajne površine i patiniranih desaturiranih betonskih površina urbanog prostora.

Video je snimao Mario Ilić, materijal je montiran sa kompjuterski generisanim modelima, dok su  pojedini kadrovi kreirani u 3D prostoru što je uveliko dalo upečatljivi potpis ovog rada. U produkciji ovog videa je učestvovao i Irnes Čavkić, FX umjetnik koji trenuto radi u jednom od većih studija za specijalne efekte Framestore. Irnes je radio vizualne efekte na filmovima kao sto su Godzila vs KongArmy of the dead. Muziku i zvuk potpisuje Tiho Radić (Helem Nejse),  kolor korekciju Boris Andrejević. Enes Huseinčehajić je autor logotipa, te Boris Štapić, ilustrator i grafički dizajner koji za ovaj projekt potpisuje manifest Altergeist Kolektiva.

Projekt  za sada promovira umjetnike i umjetnice na društvenim mrežama za šta je uveliko zadužena Asja Faladžić, međutim mi imamo plan da nakon završetka prvog ciklusa predstavimo radove i u nekom galerijskom prostoru zajedno sa video instalacijama, printanim materijalima kao i predmetima koji su kreirani isključivo za Altergeist projekt, kaže Enis.

Slijedeći video rad će snimati mlada fotografkinja i dizajnerka Ajla Salkić za poznati sarajevski brend nakita, a premijera videa se očekuje u prvoj polovini slijedećeg mjeseca.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.