Cirkus izvinjenja i prevara pomirenja

Milion ili dva izbjeglih i prognanih, pa: Izvinite! Dvjesto, tristo hiljada ubijenih, osakaćenih, silovanih, pa: Izvinite!
Abdulah Sidran: Cirkus izvinjenja i prevara pomirenja_60fb7638197a1.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Ne mogu da svarim tu terminologiju, pa da me sad ubiješ! Kakvo POMIRENJE, o čemu vi govorite? Mi se ni sa kim nismo svađali, pa da se sada trebamo miriti! S kime to treba da se mire majke Srebrenice, Prijedora, Brčkog, Sarajeva… s kime su se to one svađale? Državu Bosnu i Hercegovinu napala je od nje stoput jača sila – s namjerom da je uništi! Taj napad u jeziku međunarodnoga prava i politike ima svoje ime i kad god se u taj jezik unose pojmovi koji mu ne pripadaju, nego dolaze iz svijeta dječijih svađa i kafanskih tuča – POMIRENJE, IZVINJENJE, itd. – radi se o velikoj prevari!

Izvinjenje? Kao da je neko nekome u tramvaju, nehotice, stao na cipelu!? Pa se, je li, uljudno izvinjava. Milion ili dva izbjeglih i prognanih, pa: Izvinite! Dvjesto, tristo hiljada ubijenih, osakaćenih, silovanih, pa: Izvinite!

To tako ne može. Nama jeste potrebna normalizacija odnosa sa susjednim državama, ali nikako po cijenu poništenja, relativizacije i zabašurivanja istorijske istine! A ona je nesporna: postoji žrtva i agresor, a zločini počinjeni nad Bošnjacima, kao najbrojnijim narodom u državi Bosni i Hercegovini, imaju karakteristike i razmjere genocida. Rat protiv Bosne nije bio kafanska tuča i konačnu riječ o njegovim posljedicama moraju dati institucije međunarodnog pravnog sistema. Sve ostalo je – cirkus i prevara.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.