Ne znaš kuda ćeš – pobjegni Allahu

Iznesi svoj problem pred Allaha, dž.š., veži svoju nadu za Njega, prepusti svoje stanje Milostivome, od Njega traži izlaza.
Screenshot_100-696x377
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Kada je Jakub, a.s., izgubio sina i dugo godina ostao bez njega, nije izgubio i nadu i izlazak iz te situacije. Onda kada je izgubio i drugog sina nije izgubio nadu u Jedinoga, već je kazao: Možda mi ih Allah obojicu vrati!

Jedino našem Gospodaru pripada hvala, jedino Njemu žalbe možeš uputiti i u Njega se ponadati, da će ti otkloniti brige i probleme. Kada ti dani postanu teški, kada se pred tobom zatvore svi putevi i pad ti bude izgledao neminovan! Kada noć raširi svoju tamu i spusti svoje zastore, okreni svoje lice u tami noći prema nebesima, ponizno podigni svoje ruke i zamoli Plemenitoga da ti otkloni problem i olakša stanje! Kada se čvrsta nada spoji sa srcem, onda dova iz takvog srca ne biva nikada odbijena: Ko uslišava pozive nevoljnika kada Ga pozove i otkloni zlo? Osloni se na Moćnog. Okreni se Njemu i kod Njega zatraži spas skrušena i ponizna srca. On će ti otvoriti vrata!

Fudaj b. Ijjad je rekao: „Ako si izgubio nadu u stvorenja, od njih nemoj ništa tražiti. Tada će ti tvoj Gospodar dati sve ono što želiš.“Ibrahim, a.s., je ostavio svoju suprugu Hadžeru i sina Ismaila u pustoj dolini u kojoj se ništa ne sije niti ima kakvih plodova! On je vjerovjesnik koji svojoj porodici naređuje da obavljaju namaz i daju zekat!Nije ni Junus, koji je bio bez odjeće i nag propao. Onaj ko svoj problem povjeri Allahu, Allah će ga izbaviti. Zato, često uči dovu Junusovu: La ilahe illa Ente, subhaneke inni kuntu minez-zalimin – Nema božanstva osim Tebe, slavljen neka Si. Ja sam bio od onih koji su nepravdu učinili! Učenjaci kažu: „Koji god unesrećeni je zamolio Allaha, dž.š., ovim riječima, Uzvišeni Allah mu je otklonio brige i nesreće.“ Ibn Kajjim kaže: „Oprobano je da je onaj koji je kazao: A mene je nesreća zadesila, a Ti si od milostivih Najmilostiviji, sedam puta da mu je otklonjena nedaća!“

Iznesi svoj problem pred Allaha, dž.š., veži svoju nadu za Njega, prepusti svoje stanje Milostivome, od Njega traži izlaza. Ostavi se stvorenja, iskoristi vrijeme kada se dova prima, na sedždi i zadnjoj trećini noći! I nikako, baš nikako, nemoj produživati vrijeme iskušenja i bježati, i ostavljati dovu. Ti si pogođen iskušenjima, nagrađen i u ibadetu svojom strpljivošću i dovama, zato ne gubi nadu u milost Gospodara tvoga, pa makar iskušenja dugo trajala! Izlaz je blizu!

Moli Onoga što vrata sreće i uspjeha otvara, jer je On Plemenit i ako ti On nesreću dadne, niko ti je ne može otklonit sem Njega. On čini ono što hoće! Pa i Zekerija, kada je u duboku starost došao, plemenitim sinom i odabranim vjerovjesnikom je darivan.Ibrahim, a.s., je obradovan da će dobiti sina u trenutku dok je njegova hanuma u svom halu govorila: „Zar da rodim, a ja sam starica, a i ovaj moj suprug je već ostario?“Ako ti opskrba zakasni, učešćaj tevbu i istigfar, jer grijeh, neminovno, ostavlja svoje posljedice. Ako ne vidis rezultate svoje dove, onda, možda, tvoje pokajanje nije bilo potpuno iskreno, pa ga obnovi. Nakon toga prioni na dovu jer nema veće plemenitosti i obilnije darežljivosti od one koje Plemeniti pruža! Ukoliko te zadesi kakav problem, znaj da sadaka otklanja nesreće i štiti te od njih. A kada problemi budu riješeni, onda učešćaj sa zahvalnošću i pohvalama Uzvišenom Allahu. Znaj da je jedno od najvećih iskušenja samoobmana o sopstvenoj sigurnosti! Kazna može zakasniti, a razuman je onaj koji je može naslutiti! Zato uvijek čvrsto vjeruj u Allahovu odredbu, Njegovo stvaranje i planiranje, i budi strpljiv na Njegova iskušenja i odredbe, i potpuno Mu se predaj!

Davud b. Sulejman, Allah mu se smilovao, je rekao: „Na bogobojaznost vjernika ukazuju tri stvari: potpuno i lijepo oslanjanje na Allaha u onome što još nije postigao; zadovoljstvo s onim što je postigao i strpljivost u onome što ga je mašilo.“ Onaj ko bude zadovoljan s onim što mu je Allah, dž.š., odredio, pogodio je svoju sudbinu. Bit će pohvaljen, blagodaran i pomilovan zbog toga. A i u suprotnom, sudbina će mu se ostvariti, a on će biti prezren i lišen milosti. U svakom slučaju, sudbina se ne može izbjeći. Neki mudri čovjek je upitan: „Šta je to bogatstvo?“ „Male želje i zadovoljstvo s onim što se ima,“ odgovorio je. Šurejh, Allah mu se smilovao, je rekao: „Koji god čovjek bude pogođen nekim iskušenjem, treba imati na umu tri stvari: da ga to iskušenje nije zadesilo u vjeri, da nije veće nego što jeste i da je bilo neminovno dogoditi se.“

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.