Izaberi – budi čovjek ili konj

Poštovani narode, šta mislite zašto mi nikada za ovih trideset godina nismo bojkotovali izbore?
Izaberi – budi čovjek ili konj_60fa38f5bc359.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Naum pade mi događaj od prije četrdeset i više godina. Bako je jedan od malobrojnih živih čaršijskih boema starinskog kova. Decenijama zaštitni znak bjelopoljskih krčmi i mehana. Helem, iako je tih dana bio tek oženjen, Bako je dane i noći provodio u mehani preko puta Doma zdravlja pored rijeke Lješnice. Njegov otac Zenun-aga, trgovac po zanimanju, kada bi za vrijeme pauze od 12 – 14 h iz radnje odlazio kući na ručak svakodnevno bi vidio sina za stolom sa bocom piva u ruci. Zatekao bi ga za istim stolom kada bi i u 18 sati zaključao dućan i krenuo kući na počinak.

Otac, ko otac, žao mu sina da mladost provodi po mehanama dok ga kod kuće željno čeka mlada žena, odluči jednoga dana da ozbiljno porazgovara sa sinom ne bi li ga odvratio od pića. „Sine, danima te gledam za istim stolom sa bocom piva u ruci.  Kako ti ne dosadi više piti, zašto ponekad ne uzmeš čašu vode?“ „Kakva voda, babo, da u slavinama teče pivo ja se nikada ne bih umio vodom. Batali tu priču molim te.“ Žao ocu što ovo čuje, ne odustaje pa nastavlja: „Bako, uzmi dvije kante i u jednu naspi vode a u drugoj piva i privedi konja. Šta misliš šta će konj popiti?“ „Vodu babo,“ kao iz topa odgovori Bako a otac iskoristi priliku: „Eto ti sine, a što misliš što?“ „Zato što je konj babo!“

Poštovani narode, šta mislite zašto mi nikada za ovih trideset godina nismo bojkotovali izbore?

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.