Iz bijede neznanja i bijede siromaštva raste porobljenost i poniženje

I oni nisu više dvorske lude, sada zabavljaju narod. A narod koji ne sanja bolji svijet budi se u mojoj vlasti, po inerciji sopstvenog izbora ili samo inerciji.
Iz bijede neznanja i bijede siromaštva raste porobljenost i poniženje_60f8ca1de508c.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Niko me nije natjerao da postanem bezličan, ovo izopačeno lice zamjenica je imenice ljudskog roda, jer kada me ugledate poznat sam svima, odnekud?

Zato pređimo na “Ti” kad se već znamo u prvom licu.

Neko bi rekao “zla sudbina” ali za nesreću sam sretno rođen – kao negacija prigušena primalnim krikom čije postojanje vrišti kroz neuroze „ličnog ja“. Koje kad-tad daje krik porobljenosti! Ali to što zoveš upomoć bije loš glas, pa te je svijet ubijedio da je biti normalan ustvari ne biti ti.

Uspješno ti je otrgnuto osjećanje ljudskosti, jer kome treba osjećajnost i empatija da bi se zavelo promiskutetno društvo današnjice, ta zavodljiva konstrukcija moralne estetike je ništa više do obmane koja se pred faktom rata, zločina i progresivnom bijedom brani umijećem zavođenja.

Računica ti je valjda postala jasna: Ogoliti do gole kože, ipak važno je dati sebe onom ko misli da te koristiti dok ga iskorištavaš – narodu? Narodu!

Biti čovjek među ljudima, je isto što i biti janje među vukovima, no ti nisi htio ni biti vuk u janjećoj koži, to je donosilo odgovornost kao temelj pojedinačne slobode, a izabrati „slobodu od“ nosi posebnu nasladu poniženosti. To znaju oni koji u lancu ishrane žive na račun drugih. Simbioza parazitiranja je prvo poglavlje političkog začeća, jer da bi bio društveni parazit, moraš to postati!

–Prvo sam pojeo svoj moral zbog teške gladi, a kad sam postao ništa, jeo sam moralnost drugih, iz gladi da budem nešto. Imao sam jak želudac, ipak je trebalo svariti razne društvene otpade, te ih opet koristiti, no kad su mene htjeli sažvakati bio sam toliko ljigav da bi se meko nepce grčilo i tjeralo na povraćanje, tako sam preživio kao bezlična masa, koja je ipak NEŠTO.

No prije nego što sam postao bilo šta, bio sam rođen, a roditi se u onakvoj bijedi donosi još veću bijedu kao trajno stanje predaka, jer nije to bila samo materijalna nemaština, već duševno stanje. Patnja može dati odvažne karaktere, ali bijeda samo ponizne i moralno zakržljale. Siromaštvo možeš ostaviti kad se obogatiš, ali bijedu ne! Ona samo mijenja oblike, lica i vremena i čas mi liči na roditelje, čas na mene, čas na potomke…

Nisam znao da sam bijednik, isprva sam mislio da sam siromah, dijete nesnađenih hladnih roditelja, koji robuju poslovima, sve dok to nisam počeo osjećati. Počelo je kao praznina u stomaku, osjećanje nemoći, a ujedno i izopačenosti. Tu moju otupljenost pothranjivala je materijalna strast majke s jedne strane, i očeva otuđenost s druge.

Tako da je najednom djetinjstvo bivalo uvrjedljivo i tužno, a ja apsolutno nisam imao kuda ni kome, jer sam svima bio tuđ ovako odrastao. Pošto je roditeljima jedina okupacija bila okriviti društvo i državu za nemile neprilike, lične patnje, čak i moje rođenje, njihova sloboda od odgovornosti bila je uvjetna, a oni „uvjetno“ oslobođeni krivice.

Kao taocu preostalo mi je samo: biti neko! A to se najbolje postaje kada si svako, jer u tom bezličju ogleda se suština političke djelatnosti, koja nije defekt intelekta već izbora većine.

Kako se slično u sličnom rastvara, imao sam sve više pristalica vrijeđanja po racionalnoj osnovi, onih koji dolaze iz istog podzemlja historije kao ja, porobljeni siromaštvom i zadojeni neznanjem, tu intelektualna nedonoščad rađala je ovdašnja civilizacija. Iz te utrobe nicala je pohlepa, bezosećajnost i trulež raspadnutih ljudskih vrijednosti, a uslijed takvog sunovrata kazuju se najveće laži– jer kako će pokriti uši oni koji su zatvorili oči.

Najzad, da bih dokazao sopstveni „razum“ morao sam druge napraviti ludim!

Oni znaju da će biti bolje, ali ne pitaju kad? Oni znaju šta treba da rade, ali ne znaju zašto.

I oni nisu više dvorske lude, sada zabavljaju narod. A narod koji ne sanja bolji svijet budi se u mojoj vlasti, po inerciji sopstvenog izbora ili samo inerciji.

Takva vlast jednih ima potrebu poniženja drugih, u tome leži đavolska potreba onih koji su pojeli svoj moral kao dio scenskog nastupa i bacili ga pred publikom čiji nedavni izvještaj autopsije glasi: exitus letalis – 19. ’20.

Lakše je bilo biti dio nečije predstave, nego odigrati svoju životnu ulogu.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.