Nove zgrade niču u Staroj čaršiji

O stepenu brige lokalne vlasti o kulturno-historijskim svjedoči i betoniranje bedema i njegovo pretvaranje u diskoteku.
BRISANJE HISTORIJE – Nove zgrade niču u Staroj čaršiji_60f2db322cfcf.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Rušenjem starog duvara (zida), kako bi se obezbijedio prostor za izgradnju višespratnice u srcu Stare čaršije, nestali su jedni od posljednjih tragovi kulture, vjere i tradicije Novog Pazara, a potencijal ovog grada kao turističke destinacije trajno narušen.

Odlukom grada Novog Pazara, kojim posljednjih trinaest godina rukovodi Sandžačka demokratska partija, investitorima je urbanističkim planom omogućena izgradnja višespratnica u svim dijelovima grada, bez obzira da li se zgrade podižu u Staroj čaršiji ili uz islamske kulturno-historijske spomenike. Pa su tako zgrade najprije počele nicati u pješačkoj zoni, a zatim od kraja Prvomajske ulice, pod Hamam, pa sve do same Lejlek džamije.

Na ovaj način vlastodršci svake godine naplate milione eura na osnovu izdatih dozvola i penala koje investitori plaćaju za svako neobezbijeđeno parking mjesto (po 10.000 eura svaki stan ili lokal), a kako trenutno u ovom gradu niče više od 1.000 stanova, od kojih većina nema parking, jasno je da su iznosi basnoslovni.

Da lokalna vlast na čelu sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem ne mari za izgled Stare čaršije najbolje se vidjelo 2015. godine kada je još jednom, na novo asfaltirana, umjesto da kamenom kockom bude popločana Prvomajska ulicu. Vjerovao je da će turistima biti fascinantan doživljaj da vide novi asfalt i zgrade u Staroj čaršiji.

U prethodnom periodu Novi Pazar je ostao i bez bisera sandžačko-bošnjačke arhitekture. Pod sumnjivim okolnostima izgorio je Smajlbegovića han, a brojne begovske kuće su porušene kako bi se oslobodio prostor za podizanje zgrada.

O stepenu brige lokalne vlasti o kulturno-historijskim svjedoči i betoniranje bedema i njegovo pretvaranje u diskoteku.
Nažalost, Novi Pazar kao jedan od bisera islamske kulture na Balkanu, nije uspio sačuvati autentičnu arhitekturu, kao što je sačuvalo Sarajevo ili Skoplje. Zato je želja građana Novog Pazara i Sandžaka da se ova kulturna baština vrati u svom punom sjaju.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.