Nove zgrade niču u Staroj čaršiji

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
O stepenu brige lokalne vlasti o kulturno-historijskim svjedoči i betoniranje bedema i njegovo pretvaranje u diskoteku.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Rušenjem starog duvara (zida), kako bi se obezbijedio prostor za izgradnju višespratnice u srcu Stare čaršije, nestali su jedni od posljednjih tragovi kulture, vjere i tradicije Novog Pazara, a potencijal ovog grada kao turističke destinacije trajno narušen.

Odlukom grada Novog Pazara, kojim posljednjih trinaest godina rukovodi Sandžačka demokratska partija, investitorima je urbanističkim planom omogućena izgradnja višespratnica u svim dijelovima grada, bez obzira da li se zgrade podižu u Staroj čaršiji ili uz islamske kulturno-historijske spomenike. Pa su tako zgrade najprije počele nicati u pješačkoj zoni, a zatim od kraja Prvomajske ulice, pod Hamam, pa sve do same Lejlek džamije.

Na ovaj način vlastodršci svake godine naplate milione eura na osnovu izdatih dozvola i penala koje investitori plaćaju za svako neobezbijeđeno parking mjesto (po 10.000 eura svaki stan ili lokal), a kako trenutno u ovom gradu niče više od 1.000 stanova, od kojih većina nema parking, jasno je da su iznosi basnoslovni.

Da lokalna vlast na čelu sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem ne mari za izgled Stare čaršije najbolje se vidjelo 2015. godine kada je još jednom, na novo asfaltirana, umjesto da kamenom kockom bude popločana Prvomajska ulicu. Vjerovao je da će turistima biti fascinantan doživljaj da vide novi asfalt i zgrade u Staroj čaršiji.

U prethodnom periodu Novi Pazar je ostao i bez bisera sandžačko-bošnjačke arhitekture. Pod sumnjivim okolnostima izgorio je Smajlbegovića han, a brojne begovske kuće su porušene kako bi se oslobodio prostor za podizanje zgrada.

O stepenu brige lokalne vlasti o kulturno-historijskim svjedoči i betoniranje bedema i njegovo pretvaranje u diskoteku.
Nažalost, Novi Pazar kao jedan od bisera islamske kulture na Balkanu, nije uspio sačuvati autentičnu arhitekturu, kao što je sačuvalo Sarajevo ili Skoplje. Zato je želja građana Novog Pazara i Sandžaka da se ova kulturna baština vrati u svom punom sjaju.

Čitajte više