Nije Izrael jedini okupator, pomalo smo i mi

Građani masovno pokazuju negodovanje u nečujnim razgovorima, ali niko javno da progovori o ovom problemu i otimačini javnog dobra.
Nije Izrael jedini okupator, pomalo smo i mi_60f57e65ab4f1.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Jezero Gazivode, pored toga što je čuveno po političkim previranjima, obiluje i prirodnim ljepotama. Stanovnici Novog Pazara, Tutina, Rožaja, Zubinog Potoka, Kosovske Mitrovice i ostalih mjesta iz okoline, znaju za poznati (nekadašnji) kamp prostor ”Pode – Poda”. Prostor na kom su mnogi obavljali izlete i provodili ljeta u šatorima sa društvom i familijom.

Danas, taj prostor je totalno otet od naroda od strane istog tog naroda. Formirane su ograde, izgrađeni ”montažni” objekti i na mnogim mjestima skoro skroz blokiran pristup jezeru. Ako priđeš obali osjećaš nelagodnost, kao da si ušao u tudje. Posjeta jezeru je svedena na nemoguću misiju.

Do pre deset godina prostor je bio slobodan za korišćenje svih ljudi, međutim odjednom su počeli da niču objekti i u početku improvizirane ograde, a zatim i betonske sokle. Građani masovno pokazuju negodovanje u nečujnim razgovorima, ali niko javno da progovori o ovom problemu i otimačini javnog dobra.

Na sva usta govorimo o okupaciji Palestine, osuđujemo okupatora, a oteli smo svako moguće izletište, ljudi nemaju više gdje da dahnu dušom. Sve je više depresije. O kakvim političarima govorimo i o njihovom lošem djelovanju kad smo prvi mi ti koji krademo i otimamo bespravno?! Pazar i Tutin preko 200 000 ljudi, nema nigdje slobodnog prostora. Ovo se mora prekinuti i očistiti.

Zaista želim da vjerujem da će ubrzo doći dan kad će se ovaj prostor vratiti narodu na korišćenje. Hoću da i moja deca dožive kampersku vatru!

P.S. Vlasništvo nad tim prostorom je lako provjeriti. Kompletan prostor uz obalu se vodi na “Srbija vode” (obilježeno na topografskom snimku s brojevima parcela).

Ilustracija : Admir Marovac /Topografski snimak Poda sa obeleženim parcelama u vlasništvu Srbija vode

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.